Lei av å stille klokka til vintertid og sommertid? Nå kan det endelig bli slutt på det!

311

Nå kan det endelig se ut å nærme seg slutten for «vintertid» og «sommertid» i Norge og i EU. Men hvilken «tid» skal vi velge og har det egentlig noen betydning? Ja, mener søvnforskerne.

Natt til søndag, den 28. oktober, er det på tide å stille klokkene til vintertid, altså én time tilbake. Nå kan det være for aller siste gang.

EU har nemlig bestemt seg for å avskaffe klokkestillingen for godt etter at de gjennomførte en spørreundersøkelse av 4,6 millioner mennesker fra de 28 medlemslandene, og 84 prosent svarte at de ikke ønsket å fortsette tradisjonen.

 

Det vil være opp til hvert av medlemslandene å bestemme om de vil innføre permanent sommertid eller vintertid, og fordi Norge er så nært knyttet med EU, vil dette også påvirke oss og norsk næringsliv.

Men hvilken tid skal vi velge?

Ståle Pallesen er søvnforsker ved Universitetet i Bergen og sier til TV 2 at han håper dette er en av de siste gangene vi må stille klokken på grunn av at det er mange som får problemer med overgangene i opp til en uke etterpå.

 

Ifølge Pallesen er det helst B-mennesker som sliter med omstillingen til sommertid (når man stiller klokke en time frem), mens småbarnsfamilier og A-mennesker sliter mest med å endre til vintertid (når man stiller klokka en time tilbake). Pallesen selv sier til TV 2 at han foretrekker permanent vintertid, ettersom lyse morgener og mørke kvelder er det beste for søvnen vår.

Foretrekker du vintertid eller sommertid? DEL gjerne denne artikkelen med vennene dine på Facebook hvis du også vil avskaffe klokkestillingen!