Er du en vaffel-elsker? Her er 7 ting du GARANTERT ikke visste om vafler:

1447

Det er ingen tvil om at nordmenn elsker vafler, men vet du når den store vaffeldagen er? Her får du endelig svaret på alt det du ikke visste om vafler!

1. Første oppskrift

Det antas at den første oppskriften på vafler i Norge som vi vet om ble skrevet ned på 1700-tallet. Oppskriften kom fra Kiellandfamiliens bibliotek i Stavanger, og disse vaflene inneholdt sukker, hvetemel, egg og smør, samt litt muskat, kardemomme, anis, nellik og ingefær.

2. Utallige variasjoner

I Norge har vi utallige variasjoner av vafler, og det er få andre retter som kan skryte av samme mengde varierte oppskrifter. Vafler kan lages med havre, bygg, potet, eple, osv. eller du kan holde deg til de søte, tradisjonelle vaflene.

 

3. Vaffeldagen

Vaffeldagen er den 25. mars og feires over hele verden! Tradisjonen kommer derimot ikke fra Norge, men mest sannsynlig fra Sverige, og var originalt ment for å feire dagen da engelen Gabriel fortalte jomfru Maria at hun var gravid med Jesusbarnet. Grunnen? Fra 25. mars er det nøyaktig ni måneder til jul! Lyst til å lage verdens beste vafler? Her har du en oppskrift på vafler som garantert vil falle i smak!

 

4. Sjømannskirka

Norske sjømannskirker over hele verden konkurrerer årlig om hvem som lager de aller beste vaflene. Tradisjonen om å få seg en vaffel i sjømannskirkene rundt om i verden har vart i over 150 år, og vafler har for mange nordmenn i utlandet blitt et slags symbol på hjertevarme og hjemlengsel.

5. Verdens største vaffel er norsk

Verdens største vaffel ble kåret i 2011, og hadde en diameter på hele 98 cm! Denne formidable Guinness-rekorden var det nordmannen Joar Mortveit fra Skjold som tok, og vaffelen inneholdt ca. 10 liter vaffelrøre og ble stekt i 20 minutter!

6. Hjertevarme og omtanke

Vafler byr ikke bare på hjertevarme i utlandet, men også her hjemme. I 2014 ble den frivillige organisasjonen Vaffelgutta startet i Oslo, hvor de frivillige ukentlig deler ut vafler til de som trenger dem aller mest. Organisasjonen skriver at de har over 450 frivillige, som alle ønsker å glede mennesker som har en ellers tøff hverdag.

 

7. Pølse i vaffel

I Moss viser det seg at det er vanlig å kunne få pølse i vaffel på blant annet fotballkamper. Dette visstnok ble en klassiker som så dagens lys tidlig på 60-tallet etter at en lokal is- og pølsekiosk gikk tom for lomper. Kreativt!

Pølse i vaffel høres i grunnen ikke så ille ut når jeg tenker meg om, så det må nok prøves ut en dag! Visste du om disse faktaene fra før? DEL gjerne artikkelen med vennene dine på Facebook hvis du også elsker vafler!