Forskerens oppdagelse: Naturen hjelper mot utbrenthet bedre enn medisiner

245

Noen ganger er natur og frisk luft den aller beste medisinen man kan få. Og nei, det er ikke bare noe moren din sier, men noe forskere har fastslått!

Utbrenthet er et stort problem som kan ramme både unge og gamle i alle yrkesgrupper. NHI definerer dette som en «langvarig arbeidsrelatert stressreaksjon, som vanligvis gir både psykiske og fysiske plager».

Noen typiske kjennetegn på utbrenthet kan være:

  • Følelsesmessig utmattelse
  • Tretthet og fysisk utmattelse
  • Redusert yteevne
  • Hodepine, anspenthet, kvalme og andre fysiske reaksjoner
  • Dårligere immunforsvar og problemer med mage/tarm.
  • Forandret appetitt og søvnmonster
  • Tap av arbeidsglede

Nå kan professoren Erik Skärbäck fortelle i et radiointervju at naturen faktisk er den beste medisinen for utbrenthet:

«(…) naturen har bedre helbredende virkning enn medisiner og andre terapier ved for eksempel utbrenthet (…). Informasjonen fra naturen krever ikke like mye energi, en sommerfugl eller humle som surrer, eller rasling fra blader tar ikke energi fra oss, og vi kan tenke på andre ting. Når man har vært på skogstur tenker man kanskje ikke over akkurat skogsturen, men har fått tid til å tenke og kan løse andre problemer».

 

Studiene de utførte viser faktisk at pasientene har fått bedre resultater av terapi ute i naturen sammenlignet med de som tok medisiner eller fikk annen behandling. En sjekk tre år etterpå viste at de som hadde brukt naturen som behandling kom seg raskere tilbake i arbeid og hadde lavere sykefravær enn de som brukte andre behandlingsformer.

 

Mennesker hører tross alt hjemme i naturen, men vi fjerner oss mer og mer fra den i dagens moderne samfunn. Da er det ikke rart at det nettopp er naturen som leger oss best når vi går på en smell etter årevis med stress på jobb!

Tror du naturen kan redusere stress og hjelpe både på kropp og sinn? DEL hvis du gjør det, slik at andre også kan få prøve!