7 vaner som skiller smarte mennesker fra dumme: Hvilken gruppe tilhører du?

1564

De aller fleste vil vel påstå at de er smarte, mens andre er dumme. Men det er jo tross alt slik at mennesker er født med ulik type intellekt, og folk kan være smarte på forskjellige måter!

Noen er kanskje svært logiske og problemløsende, og klarer derfor matematikk enkelt, men er helt på bærtur når det kommer til sosial intelligens! Men det finnes altså 7 vaner som oftest har vist en forskjell på «smarte» og «dumme» mennesker.

Hvor passer du og vennene dine inn?

1. Intelligente personer er flinkere til å holde seg rolige

En studie forsket på et antall voksne og barna deres i nesten 22 år for å se om intelligens hadde en sammenheng med hvordan man håndterte stress og uforutsette situasjoner. Det viste seg tydelig at de med lavere IQ håndterte stress dårligere, der yngre mennesker med lavere IQ hadde en tendens til å reagere aggressivt når noe uventet skjedde, heller enn å beholde roen.

 

2. Smarte personer kan erkjenne at de har tatt feil

Det er karakteristisk for mennesker med lavere IQ å skylde på alle andre eller å prøve å bortforklare ting når de selv har tabbet seg ut. Intelligente personer er for det første mindre utsatt for å gjøre ting de ikke kan stå for i etterkant, ettersom de tenker nøye gjennom handlingene sine, alternativene og konsekvenser på forhånd. Når de først gjør feil er de derfor i stand til å erkjenne dette, ta konsekvensene, og lære av det til neste gang.

 

3. Smarte personer banner mer

Rart, men sant! Smarte personer har ofte et større vokabular, og de bruker dette til det fulle for å uttrykke seg når de blir provoserte eller sinte – selv om det ikke er så ofte.

 

4. Smarte personer hevder IKKE at de er bedre enn andre

Personer som anser seg selv som bedre enn visse andre typer mennesker er ofte de som er mindre begavede. Disse personene ser ingen annen måte å løfte seg selv opp på enn å prøve å undertrykke andre. Homofober, rasister, og andre nedverdigende personer har vist seg i flere studier å ha en lavere IQ enn de som er mer tolerante.

 

5. Smarte personer er nattugler

Flere studier støtter teorien om at smarte mennesker ofte er såkalte «nattugler». Disse menneskene går nemlig ikke å legger seg når hjernen har satt seg i høygir og idéene surrer rundt!

 

6. Dummer personer føler mindre empati for andre

Smarte personer har langt lettere for å sette seg inn i andres situasjon og forestille seg ulike scenarioer – selv om det ikke er deres egne. De er derfor mer empatiske mot andre, og er flinkere til å stille opp for de som trenger det. Uintelligente personer setter seg selv først, og tenker ikke over hvordan andre mennesker tenker og føler med mindre det direkte rammer dem selv.

 

7. Smarte personer er flinkere til å late seg!

Hvordan kan DET være mulig? Jo, mindre intelligente personer har vanskeligere for å bare aktivere hjernen gjennom å tenke og filosofere – de MÅ ofte gjøre noe fysisk i tillegg! Smarte personer er flinkere til å  nyte roen og å være alene med tankene sine når de har muligheten.

Hvilken grupper føler du at du hører hjemme i? Hva med kollegene dine eller dine nærmeste? DEL gjerne slik at de også kan se hvor de hører hjemme!