22. juli 2024

«Skyt meg! Jeg orker ikke flere sukkerfrie og veganske barnebursdager!»

Har foreldre rett til å stille krav til det som blir til servert barna deres i barneselskap? En ting er selvfølgelig om barnet har ulike typer matallergi eller -intoleranser, men å kreve at all mat er økologisk? Vegansk? Sukkerfritt? Dette fikk den svenske mammaen til å se rødt!

Det er den svenske mammabloggeren Annika Leone som nå reagerer kraftig på at foreldrene stiller så ekstreme krav til maten som blir servert i barneselskap – alt skal være så ekstremt sunt og «bra for barna». Annika mener derimot at denne typen «sunnhetshets» har motsatt effekt, og kan gi barna et unaturlig forhold til mat.

A post shared by Annika Leone (@annikaleone) on

Det hele startet med en samtale med en venninne. Annika forteller: «Her om dagen traff jeg en venn av meg som skal ha barneselskap for 7-åringen sin – og hun virket mildt sagt stresset over dette. Hvorfor? Fordi omtrent alle gjestene hennes har sendt spesielle krav på hva som skal serveres i selskapet…KRAV!»

Hun fortsetter:

«Altså, vi snakker ikke om kjipe allergier, men: økologisk, vegansk, glutenfritt, sukkerfritt, e-nummer (skyt meg!) og egg fra spesielle frittgående høns som ikke finnes i vanlige butikker (skyt meg igjen!)».

«Når venninnen min fortalte om hvor stresset hun var over alle foreldrenes krav på hva som skulle serveres i hennes barns selskap, var jeg bare nødt til å reagere. Herregud altså,» sier Annika til TV2.

Hun mener at foreldrene nå har tatt «sunnhetsreglene» altfor langt.

«Allergier er en ting, men spesifikke krav som sukkerfrie selskap? Jeg tror at disse reglene fra foreldrene leder til at barn får et usunt forhold til mat. Godteri er ikke dop!» sier hun.

Det skal da vel ikke være slik at foreldrene skal vite sukkerinnholdet i hver eneste matbit barna får når de skal kose seg og ha det gøy? Og foreldre kan da vel ikke løpe rundt på helsekostbutikker for å kjøpe sukkerfritt godteri som koster skjorta til hvert eneste barn som kommer?

Annika er helt oppgitt: «Ikke pokker om man får stille krav når barna er gjester i selskap. Da får man bare pakke med egen niste til barnet å ta med. (…) Den som lager selskapet burde ikke trenge å ta hensyn til alle barnas ulike vaner eller allergier. Ikke bare tar det ekstremt lang tid, det krever også et stort budsjett som ikke alle foreldre har råd til.»

Hva mener du? Virker ikke disse kravene bare som rent snobberi og helsehysteri fra foreldrenes side? Fortell oss i kommentarfeltet og DEL hvis du også er enig med Annika!