5 viktige grunner til at dagens barneoppdragelse er i KRISE:

1150

Den britiske barnepiken Emma Jenner fra reality-serien «Take Home Nanny» er godt vandt med både barn og foreldre.

Nå ønsker hun å dele de 5 viktigste punktene til hvorfor noen av dagens foreldre sliter med barneoppdragelsen.

Emma, som også er barnebokforfatter, mener at barneoppdragelsen i dag går i feil retning, og beskriver situasjonen som i en alvorlig krise.

1. Foreldrene lar barna kontrollere dem

Du sitter ved frokostbordet og gir datteren din den røde koppen, men hun sier at hun vil heller vil ha den blå. Altfor ofte gir foreldrene etter og gir henne den blå koppen istedenfor. Hvorfor? De er redde for at barnet skal bli sint, rase og gråte. Dette er feil!

Emma mener at dette er en forferdelig måte å håndtere situasjonen på. Hvorfor er du så redd for hva barnet ditt vil gjøre om du ikke bytter kopp? Det er tross alt DU som bestemmer i huset, ikke barnet.

Barnet kan hyle og skrike alt det vil, og du kan fjerne deg selv fra situasjonen slik at du slipper å høre på det.

Hun ber foreldrene tenke på hva du lærer barnet i denne situasjonen: Hun kan ikke alltid få det som hun vil – enkelt og greit. Så snart barnet innser at hun får viljen sin bare hun truer med et raseriutbrudd, har du plutselig skapt store problemer for deg selv.

 

2. Still krav til barna dine

Når et barn får et raserianfall, hyler, gråter eller klager – enten hjemme, på butikken eller på kafé – er det mange foreldre som trekker på skuldrene og tenker at «barn vil være barn».

Men er det egentlig slik? Ifølge Emma kan barn få til langt mer enn hva foreldrene tror og vanligvis forventer av dem.

Helt grunnleggende ting som generøsitet, selvkontroll, respekt, og husarbeid er ting som barn lett kan gjøre. Tror du ikke at barnet ditt kan sitte i ro under middagen på en restaurant? Selvfølgelig kan han det!

Barnet ditt klarer slike ting, og foreldre bør ha høyere forventninger til barna sine, slik at de oppfører seg riktig.

Enda en grunn til at barn ikke oppfører seg ordentlig er at foreldrene ikke har vist dem hvordan de skal gjøre det. Vær et godt eksempel!

 

3. Ingen tør å si ifra lenger

Før i tiden så var det flere mennesker i nærheten som gav tydelig beskjed når barn oppførte seg dårlig. Det kunne være læreren, mammas venninne, en god nabo, eller bussjåføren.

Dette kaller Emma for «samholdsbyen», en tid der alle hjalp til med å ta ansvaret for at barn ble veloppdragne og gode mennesker.

Men idag? Det er nesten umulig for en lærer eller bussjåfør å kjefte på barn nå om dagen. Grunnen er at foreldrene blir så forbannede på disse personene, selv om det egentlig er til barnets eget beste. Foreldre nekter lærere å kjefte på barna sine, men vil heller ikke ta noe ansvar for hvorfor de ikke kan være stille eller oppføre seg pent i skoletimene.

Det dette sier til barnet er jo da at disse personene ikke fortjener respekt eller trenger å bli hørt på… og etter det kan ingen gjøre noe for å stoppe barnet.

Emma Jenner anbefaler å sette pris på når andre voksne sier ifra, og høre på bekymringsmeldingene fra læreren istedenfor å storme ut av rommet.

«Mange foreldre har rett og slett blitt altfor hårsåre,» skriver Jenner.

4. Vi leter etter snarveier til barneoppdragelse

Barn i dag har nesten ubegrenset tilgang på elektronikk, noe som gjør oppdragelsen enklere – foreldre synes det er deilig å distrahere barna med slike ting mens de selv kan gjøre andre ting.

Men ofte leder dette til at man blir avhengig av at barna har noe å underholde seg hele tiden.

Ipad, iphone, tv-spill osv. kan gjøre livet lettere for både barn og foreldre enkelte ganger, men problemet er at barnet ditt får vanskeligere for å lære seg tålmodighet. Barn må kunne lære hvordan de av og til pent må vente og klare å underholde seg selv. Det kan være litt kjedelig av og til, men det er slikt man må lære seg å leve med! Det er tross alt bedre at de lærer seg det som barn heller enn å oppdage det som voksen.

Barnet ditt MÅ ikke spille på mobilen din bare fordi dere må vente i 20 minutter på maten på en restaurant. Det er jo greit at de lærer seg at all mat ikke blir klar etter 3 minutter i mikrobølgeovnen, ikke sant?

Babyer må lære seg at de ikke vil bli plukket opp hver eneste gang de begynner å sutre, og småbarn må lære seg at de ikke automatisk blir løftet opp når de strekker ut armene.

Det finnes nemlig stor tilfredsstillelse i å klare noe selv for et barn. Selv om raske løsninger og lett tilgjengelig underholdning kan være en god ting, er det viktig at de lærer seg å gjøre ting sakte også.

 

5. Foreldre setter barnas behov foran sine egne

Dette er kanskje vanskelig å tro, men ALT handler faktisk ikke om barnas behov og følelser. Her har vi f.eks mammaer som står opp flere ganger om natten for å gjøre noe for sine små barn, eller pappaer som slipper alt de har i hendene for å gjøre den minste ting for ungen sin.

Disse foreldrene har glemt sine egne behov, og fokuserer utelukkende på barna.

Men er det så ille da?

Jenner forteller at det ikke er feil å fortelle ditt tørste barn at han må vente til dere kommer til et sted der dere kan kjøpe noe å drikke. Det er helt greit å si «nei» av og til , eller be barnet underholde seg selv en stund. Mammaen og pappaer har også ting de må gjøre, eller trenger litt tid for seg selv.

Hvis vi ikke gjør noe med disse problemene ender det til slutt med at vi får bortskjemte barn, sier Emma Jenner.

Vi vil da ende opp med å ha en hel generasjon med barn som har lært seg å være egoistiske, utålmodige, uforskammede og respektløse. Dette er ikke deres feil, men vår. Vi må sammen ta ansvaret for at barna våre blir gode medmennesker, og en ressurs for samfunnet – slik vil fremtiden bli litt lysere.

Hva tror du? DEL gjerne hvis du er enig i disse punktene!