Ekspertene slår alarm: Nå ØKER organisert troféjakt av isbjørn

1883

Advarsel: Artikkelen inneholder bilder som kan virke støtende for enkelte lesere.

Ifølge WWF er isbjørner er oppgitt som en av dyreartene med høy risiko for å dø ut – noe som dessverre nå gjør dem til et fristende mål for rike troféjegere.

Disse utrolige skapningene er verdenskjente for sin tykke, hvite pels, imponerende størrelse, og tilpasningsdyktighet i det arktiske klimaet. Men for noen er det ikke nok å se disse flotte skapningene på TV eller på trygg avstand. De vil heller ha dem utstoppet hjemme i stua, og kunne skryte av å ha skutt bjørnen selv.

«Eksperter sier at denne sjokkerende dyre-turismen for de rike er i vekst, med mer enn 5000 [isbjørner] slaktet i Canada’s områder i Arktis de siste årene,» skriver den britiske siden Mirror Online.

Spesialiserte jaktfirmaer (som Quality Hunts og World Wide Trophy Adventure) sikter seg inn på markeder i Storbritannia, USA og Kina for å selge troféjaktturer for den nette sum av 380 000 kr og oppover. Dette inkluderer en tolv-dagers jakttur, samt utstoppelse av dyrene som blir skutt. Og de lover at jakten blir 100 prosent vellykket.

En fornøyd troféjeger skrev på et av disse jaktfirmaenes hjemmesider at «Opplevelsen av denne jakten er nesten ubeskrivelig. Jakten min var vellykket, og jeg fikk tatt en fin isbjørn. Jeg hadde det så gøy at jeg skal tilbake i 2020.»

Hele to tredjedeler av verdens isbjørnpopulasjon holder til i Canada, og der selges det lisenser for å drepe dem, til tross for ekspertenes advarsler om at fremtiden deres er usikker. Nå selges altså disse lisensene til blodig troféjakt begått av rike briter og amerikanere, og hvor også mange «trofeer» blir sendt til kjøpere i Kina.

Mirror Online skriver også at mellom 1980 og 1991 var det 154 «trofeer» som ble tatt, mens antallet så har steget til så mye som 5001 innen 2017.

Også enkelte grupper i Russland, Alaska og Grønnland kan jakte et visst antall isbjørn, men da av historiske grunner, gjennom at disse gruppene har brukt bjørnene som mat og annen bruk. Norge har derimot forbudt all jakt på disse utrolige dyrene.

Isbjørn har allerede store utfordringer med klimaendringer og miljøgifter, og eksperter og aktivister mener at Canada nå tjener blodpenger på isbjørnens utrydningstruede status.

Dette er forkastelig, og slik blodtørstig troféjakt skulle ikke vært lovlig i noen land. DEL artikkelen hvis du også er enig!