Klimaforkjemperen Greta HYLLES etter disse ordene på Skavlan: Så utrolig viktig!

806

Svenske Greta Thunberg er bare 16 år gammel men har allerede skapt store overskrifter verden rundt med sine viktige budskap og protester rundt klimakrisen. På Skavlan imponerte hun igjen med sine utrolig kloke ord.

Det er lett for oss voksne å tro at barn og ungdom ikke «ser hele bildet» og belærer gjerne om at «alt er ikke svart og hvitt». Men for Greta er klimakrisen nettopp det – svart og hvitt. Enten gjør vi noe drastisk nå, eller så er det for sent. For alltid.

Greta har tidligere holdt flere gripende taler, blant annet på FNs klimatoppmøte, og hun ble verdenskjent da hun som 15-åring protesterte utenfor Riksdagen i Sverige i 15 dager med skiltet «Skolestreik for klimaet».

 

Dette var mer enn nok til at Skavlan ville intervjue henne, men da de to snakket om Asperger’s diagnosen hennes og interessen hennes for miljøet, fikk han et fantastisk klokt svar:

«Om jeg ikke hadde hatt Asperger’s og vært så snål så hadde jeg vel blitt sittende fast i dette sosiale spillet som alle andre virker så glade i,» svarer hun og blir møtt av et stort smil fra Skavlan og applaus fra publikum før hun fortsetter:

«Det gjør at jeg fungerer litt annerledes og ser verden fra et annet perspektiv. Hvis jeg ikke hadde hatt det så hadde jeg ikke kunne sett det på samme måte. Jeg ser veldig mye i svart eller hvitt.

De fleste sier: ‘Det finnes ikke noe svart eller hvitt’. Men klimamålene er faktisk svart-hvitt. På en måte er det det mest kompliserte spørsmålet som finnes, og det kommer til å kreve utrolig mye for å stoppe det. Men løsningen er så lett at selv en 5-åring kan forstå det.

Vi kan stanse utslippene. Det er svart-hvitt. Enten så setter vi igang en kjedereaksjon som utløser hendelser utenfor menneskelig kontroll, eller så gjør vi ikke det».

 

Akkurat som Greta sier: «Vi må stoppe utslippene. Så enkelt er det.» DEL artikkelen for å spre budskapet hennes videre!