11 ting som skjer med kroppen hvis du GÅR hver dag:

2201

Det var den greske legen Hippokrates som i oldtiden sa at gåturer var «menneskets beste medisin» – og han har helt rett!

Det er mange faktorer som skal på plass for å få best mulig fysisk og mental helse, men gåturer og god søvn gjør virkelig underverker for kroppen! Det er også ironisk at det er nettopp de to tingene som vi ser mindre og mindre av i vårt moderne samfunn…

Økte nivåer av stress fører til at nattesøvnen vår lider stort, og mange får verken lang nok eller god nok søvn når de først endelig klarer å komme seg i seng om kvelden. Dessuten er livene våre i dag nesten enestående preget av sitting. Vi sitter på jobben, vi sitter på bussen, vi sitter i bilen, vi sitter i sofaen, og vi kommer oss sjeldnere og sjeldnere ut i naturen.

Men hva vil det egentlig gjøre med kroppen din å få seg en 30 minutters gåtur ute i frisk luft hver dag? Utrolig mye, ifølge forskerne:

 

1. Økt fettforbrenning og mer muskler

Gåing byr på lavintensiv og skånsom trening som passer for alle, der du aktiverer de store muskelgruppene i kroppen. Dette fører igjen til at fettforbrenningen din øker, og du kan brenne hele 300 kalorier i timen ved å bare gå en rolig tur!

Legg gjerne gåturene til områder som har litt motbakker og naturstier også, så får du ekstra godt utbytte av turen din!

 

2. Positiv hjerneforandring

Gåturer er ikke bare godt for din fysiske helse, men kan også minske risikoen for hjernesykdommer som Alzheimers ifølge denne studien.

Det er også en spansk undersøkelse som har kommet frem til at kvinner som går minst tre timer i uka har 43 prosent mindre risiko for å bli rammet av demens.

 

3. Forbedret syn

Synes du det er rart at synet kan påvirkes av gåturer? Ikke når du tenker på at alle kroppens funksjoner henger sammen på mange forskjellige måter! Synet ditt blir bedre, eller mer «skjerpet» av gåturer i naturen på grunn av nerveceller i hjernen går raskere, og blir opphisset av denne typen stimuli, noe som kommer av flere årtusener med evolusjon.

 

4. Økt lungevolum

Ved å ta en gåtur øker du oksygenopptaket og trener lungene dine. Du puster bedre og dypere, og dette kan være med på å lindre lungesykdommer.

 

5. Forebygger hjertesykdommer

Når det kommer til hjertesykdommer, er det beste du kan gjøre å forebygge at de rammer deg. Gåturer er perfekt for nettopp dette, ettersom jevnlig mosjon senker blodtrykket, forbedrer blodsirkulasjonen og forebygger hjerteproblemer.

 

6. Bra mot diabetes

Gåing viser seg faktisk å være bedre til å forebygge diabetes enn løping i denne studien, og resultatet viste at en gruppe «gåere» viste en forbedring på seks(!) ganger bedre enn løpere etter en prøveperiode på seks måneder.

 

7. Bedre fordøyelse

Gåturer forbedrer som sagt flere av kroppens funksjoner, også fordøyelsen. Ved å gå jevnlig minsker du derfor risikoen for tarmkreft, forstoppelse og andre mage- og tarmproblemer som gjerne kommer med dårlig fordøyelse.

 

8. Sterkere ben og ledd

Gåturer styrker benmassen, øker bevegeligheten din og kan minske risikoen for brudd. I tillegg vil 30 minutters gange om dagen minske smerter i ledd, samt stølhet og inflammasjon.

 

9. Motvirker ryggsmerte

Vi er mange som sliter med ryggplager i dette landet, og mye av grunnen er fordi vi sitter stille så ufattelig mange timer om dagen.

Gåturer forbedrer holdningen vår, gir oss bedre bevegelighet og mobilitet, og løser opp stive rygger og nakker. Dette er viktig for en sunn og frisk rygg!

 

10. Et roligere sinn

Angst og stress er dessverre også ting som i stor grad preger dagens mennesker, og eksperter anbefaler gjerne gåturer i skog og mark for å forebygge og lindre dette, heller enn å låse seg inne eller prøve å ignorere plagene gjennom å se på timevis med TV når vi sitter hjemme etter en stressende dag på jobb.

Gi deg selv tid til å tenke, puste og leve mens du spaserer gjennom skogen, og hør på naturens lyder mens du reflekterer over hva som egentlig er viktig i livet ditt – det gjør godt for både sinn og sjel!

 

11. Depresjon

Depresjon er ingen spøk, og man skal selvfølgelig ikke bytte ut timene hos en kvalifisert psykolog eller psykiater med en gåtur. Men det kan absolutt hjelpe på sinnet og hjernekjemien å også få knyttet litt sterkere bånd til naturen rundt oss, og få en mulighet til å reflektere uten at noen stiller krav til deg eller presser deg til å hele tiden bli bedre.

Studier fra Harvard University viste at depresjon og humørforstyrrelser kan forebygges og lindres gjennom turer i skogen.

 

Dette er så viktig! Mennesker er skapt for å gå, bevege oss og ferdes ute i naturen, så det gir absolutt mening at både sinn og kropp blir styrket av en tur ute i frisk luft!

Går du deg en tur hver dag, eller er det et mål for deg? DEL gjerne denne artikkelen med vennene dine på Facebook, slik at de også får vite om dette! Og hvem vet? Kanskje dere kan avtale å gå noen koselige turer sammen? Det er både koselig og bra for helsa!