14-årige Adul hylles som en HELT etter grottedramaet. Grunnen? Det er så imponerende!

2962

Nå som grottedramaet i Thailand endelig er over og fikk en lykkelig slutt, begynner historiene innenfra sakte men sikkert å komme ut. En av dem er om hvilken stor rolle 14-årige Adul Sam-On, en statsløs flyktning og etnisk minoritet, spilte i sin egen og vennenes redningsaksjon!

12 gutter i alderen 11 til 16 år forsvant inn i Tham Luang-grotten den 23 juni. Det skulle ta hele 18 dager før de så dagslys igjen.

Grottesystemet er 10 km langt, og det var lenge spørsmål om de ville overleve – og med stigende vannmengder og minkende oksygen så det stadig mørkere ut for hver dag som gikk.

Men nå er de alle ute og i god behold, og det viser seg at mens treneren Ekapol fokuserte på å holde guttene rolige, positive og i live, tok 14-årige Adul på seg et stort ansvar angående redningsarbeidet.

 

Adul tilhører den etniske minoritetsgruppen Wa, og snakker flere språk – blant annet engelsk. Dette skulle vise seg å være en livsviktig egenskap da de britiske dykkerne endelig oppdaget dem etter 9 dager alene i grotten!

Adul fikk rollen som tolk, og forklarte hva som hadde skjedd til dykkerne, og gav beskjed om lagkameratenes helse og fremste behov. Sammen fikk de startet en samtale om tidsrammer på hvor lenge det ville ta å redde dem ut, og hva de måtte frakte inn i grotten for at guttene skulle overleve mens redningsaksjonen ble planlagt.

 

Adul flyktet over grensen som 6-åring fra Myanmar (Burma) etter at foreldrene hans rømte fra det kriminelle hjemstedet i håp om at sønnen skulle få et bedre liv.

I dag, åtte år senere, blir han hyllet som en helt på grunn av rollen han spilte i den dramatiske og farefulle redningsaksjonen.

Den unge gutten snakker hele fem språk flytende, og rektoren ved skolen hans forteller at statsløse barn som Adul ofte har en helt unik gnist som gjør at de forventer mer av seg selv, og ofte gjør det langt bedre enn sine jevnaldrende. «Og Adul er en av de beste,» avslutter rektoren.

 

Det er ingen tvil om at foreldrene hans må være stolte, og de hadde også en hilsen til treneren som holdt dem i live da de fremdeles var fanget inne i grottesystemet: «Kjære Ek, tusen takk for at du tar vare på guttene og holder dem trygge i mørket.»

 

Til sønnen deres skrev de: «Når du kommer ut fra grotten må du si takk til hver eneste redningsarbeider.» Snakk om å lære barna respekt, takknemlighet og manerer selv i en dramatisk situasjon!

Dette er en gutt som har har gjennomgått de vanskeligste hindre i livet, og alltid kommer ut sterkere på den andre siden! DEL denne historien med vennene dine på Facebook hvis du også hyller dette unge geniet!