Derfor bør du ALDRI bruke håndtørkeren på offentlige toaletter:

1644

Tenk deg at du er på en restaurant, på flyplassen, eller på fotballkamp. Plutselig kjenner du at det er på høy tid med et raskt toalettbesøk, og du stikker inn på nærmeste offentlige toalett. Vi har alle gjort det, men etter å ha lest dette kommer du til å ta dine forhåndsregler neste gang du må lette på trykket!

Nå om dagen har de fleste offentlige toaletter en form for elektrisk håndtørker, som tørker dine nyvaskede hender raskt. Men faktum er at disse kan gjøre langt mer skade enn nytte.

En studie publisert i Applied and Environmental Microbiology viser at disse håndtørkerne  som blåser luft, også suger in og blåser rundt på alle de bakteriene man finner på offentlige toaletter.

Ja, drittbakterier – for å si det pent.

 

Disse bakteriene daler ikke bare ned og treffer hendene dine, men på grunn av det sterke lufttrykket blir de blåst opp som en bakterie-orkan rundt deg og kan treffe ansikt og utsatte slimhinner, nesten like mye som de gjør hendene dine.

Så hvis du går tilbake til fotballkampen etterpå og tar deg en pølse i pausen… ja, da vet du hvor bakteriene til slutt ender opp.

Studiet ble gjort ved University of Conneticut, og 36 offentlige toaletter og deres varmluftstørkere ble testet. Der fant de blant annet bakterien gule strafylokokker, en bakterie som kan forårsake sår-og hudinfeksjoner, matforgiftning og lungeinflammasjon.

 

Disse bakteriene kan bli sendt ut i luften når man trekker i snoren på toalettet uten å sette ned lokket først, og de spres deretter videre rundt av – ja – nettopp håndtørkeren.

En annen rapport viser derimot at det er de mest moderne håndtørkerne som er verstingene. En artikkel i Journal of Applied Microbiology viser nemlig at disse sprer 60 (!) ganger så mange viruspartikler som vanlige varmluftstørkere – og hele 1300 ganger flere viruspartikler enn vanlig tørking med papir!

 

Disse moderne, elektriske håndtørkerne kan gi et skikkelig lufttrykk, og kan derfor ende opp med å blåse viruspartiklene på deg i opp mot 690 kilometer i timen. Dette trykket kan sende bakteriene opp til 3 meter opp i lufta, og de vil treffe deg der du står…

Noen mener at disse forskningsresultatene bare er «skremselspropaganda», men flere eksperter kan ikke skjønne hvorfor disse håndtørkerne i det hele tatt fremdeles eksisterer.

 

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi ved Göteborgs universitet i Sverige, kommer med krass kritikk:

«Slike blås-tørkere er helt forkastelige meningsløse. Om man vil redusere bakterier eller virus så skal man tørke hendene med håndkle. Desto lenger tid man bruker på å tørke seg og jo nøyere man er, desto flere bakterier forsvinner, og de sprer seg ikke.»

 

Så hva skal du gjøre med denne informasjonen? Jo, tørk hendene med papir neste gang du er på offentlig toalett, eller la dem lufttørke eller kanskje gni hendene på klær hvor det våte ikke vil synes så godt.

Mange har sikkert hørt om dette før, men fortsetter å bruke slike moderne tørkere bare fordi de er over alt… Det håper vi det blir slutt på i fremtiden!

DEL gjerne denne viktige informasjonen med vennene dine på Facebook, slik at de også kan bli advart!