Glem badevekta! DISSE 9 tingene vil fortelle deg om du er sunn eller ikke:

1129

Enten du veier deg på badevekta hver dag, eller om du skyr den som pesten, så er det viktig å vite at vekta IKKE forteller deg om du er sunn eller ei, og at nummeret som kommer opp kan lure deg.

For sannheten er at selv om badevekta kan informere deg om hvor mye du veier, så forteller den absolutt ingenting om helsen din, verken fysisk eller psykisk.

Så, hvis du jevnlig føler deg skuffet over tallet du ser på vekta, vil vi at du skal vite at den kun spiller en liten rolle i det store helsebildet ditt!

Her er 9 av de viktigste tingene du kan gjøre for å sørge for at du er sunn og glad, uansett hva vekta sier:

1. Forholdet mellom fett og muskler i kroppen er innenfor et sunt nivå

Før sverget folk til BMI (Body Mass Index) for å se om de var sunne, men denne metoden er nå stort sett utdatert. Grunnen? Atleter og kroppsbyggere fikk stadig beskjed om at de var «usunne» fordi de var tunge i forhold til høyden sin! Faktumet er at BMI ikke tar høyde for HVA vekten består av, så om noen er proppfulle av muskler (som veier mer og tar mindre plass enn fett) og er slanke, ble de fremdeles registrert som «overvektige» i BMI-tester!

Seriøse leger og helseeksperter bruker derfor andre typer vekter og instrumenter for å måle forholdet mellom fett og muskler i kroppen. Om du da er innenfor det sunne nivået her, er du i fin form!

 

2. Du drikker masse vann

Og nei, vi snakker ikke om søte drikker som inneholder vann – her er det rent H20 vi mener! Å drikke nok vann (ca. 2 liter) hver dag sørger for at hjernen din holder seg frisk, hjertet sterkt, og huden myk og smidig. Som en ekstra bonus vil forbrenningen din øke med rundt 30% med denne gode vanen! Digg!

 

3. Du har en sunn mage

Med tittelen over sikter vi pent til noe vi kanskje ikke synes er så appetittlig å snakke om, nemlig avføring. Men dette har mye å si for helsen vår! Hvis du sliter mye med løs mage eller forstoppelse, blant annet, er det kanskje en idé å ta en prat med legen din for å høre om du har noen ukjente intoleranser, allergier eller bare spiser litt for mye av feil type mat, og litt for lite av den riktige.

 

4. Du har jevne blødninger

Det kan være helt normalt å få litt ujevne blødninger i perioder, spesielt i puberteten, eter fødsel, eller i overgangsalderen. Men om du sliter med dette over lengre tid er det lurt å ta en prat med legen.

 

5. Du har et balansert kosthold

Spiser du masse forskjellig mat, unngår ferdigmat, og sparer desserter og søtsaker til helger og spesielle anledninger? Da er sjansen stor for at du får i deg alle næringsstoffene du trenger! Husk å få i deg 5 om dagen, og det er godt for sjelen å kose seg litt ekstra av og til også.

 

6. Du har god tannhygiene

Du tror kanskje at det bare påvirker tennene dine hvis du skipper tannpuss, tanntråd og jevnlige besøk til tannlegen? Faktumet er at dårlig tannhygiene påvirker hele kroppen negativt! Plakk og belegg på tennene kan føres inn i, og sette seg fast i, blodstrømmen, noe som kan være med på å tette blodårene dine i fremtiden. Plakk og bakterier som samles i munnen er skumle greier, så her har du enda en grunn til å ta godt vare på perleraden din!

 

7. Du er aktiv 30 minutter hver dag

Om du så trener hver morgen, kveld, eller i flere små etapper gjennom dagen, så vil kroppen din takke deg. 30 minutter med aktivitet som får fart på lunger, blod og hjerte er alt som skal til, og det trenger ikke å involvere dyre medlemskap på treningssenter. Turer, styrkeøvelser hjemme, eller svømming på ferie – alt teller så lenge du føler du utfordrer kroppen din litt!

 

8. Du får deg litt hjernetrim også

Har du hørt at Sudoku, kryssord, ordleker, gåter, puslespill, optiske illusjoner, og spill er bra for hjernen? Isåfall hørte du rett! Eksperter fra bl.a. University of Conneticut Health Center har observert at hukommelse og stressnivåer forbedret seg stort hos pasienter som drev med slike øvelser jevnlig. Gjør sunnhet til en lek ved å utfordre venner og familie til å løse oppgaver sammen! (PS: du kan finne mange slike bilder og utfordringer på Del En Klems Facebook-side under ‘bilder’!)

 

9. Du har gode sovevaner

Voksne trenger mellom 7 til 9 timer søvn hver natt for å fungere optimalt, basert på din alder og aktivitetsnivå. Klarer du ikke å sovne om kveldene anbefaler vi å ha «mobilfri sone» på soverommet, og heller lese en bok før du legger deg. Unngå koffein sent på dagen, og prøv å lage noen nye, avslappende rutiner på kvelden i timene før du går til sengs.

Hvor mange av disse punktene passer deg? Hvilke er de vanskeligste? DEL gjerne denne informasjonen med vennene dine på Facebook, slik at de også kan legge bort  badevekta for godt!