16. juli 2024

Disse 9 tidlige signalene fra kroppen din kan ADVARE deg om diabetes:

Det er alltid viktig å lytte til kroppen sin, enten det gjelder, stress, trening, utbrenthet, eller små signaler i hverdagen. For det finnes noen helseproblemer som sniker seg inn på oss mens vi tror vi er sunne, og vi i ettertid ser alle faresignalene vi ignorerte når vi egentlig burde ha hørt etter.

For noen, er starten på diabetes en gradvis økning av milde symptomer som ikke går bort. Det er ikke alltid vektøkning og sukkeravhengighet som er det eneste kriteriet! For noen går altså disse «små» symptomene ignorert så lenge at innen de søker hjelp, klarer de ikke lenger å fungere normalt.

Denne sykdommen kan ramme mennesker i alle aldre, så her gir vi deg noen av de «milde» symptomene som advarer deg tidlig om at noe er galt!

1. Hyppig vannlating

Må du på toalettet oftere enn vanlig? Tar du mange tissepauser gjennom dagen og føler at det begynner å bli plagsomt ofte? Da kan det hende at kroppen din sliter med å bryte ned maten, og du har for mye sukker i blodet som kroppen prøver å bli kvitt ved å tisse det ut.

 

2. Plutselig vekttap

Plutselig, uforklarlig vekttap uten at du har spist mindre kan være en indikasjon på diabetes. Kroppen absorberer ikke alle kaloriene den trenger gjennom maten (og sukkeret), så du går ned i vekt.

 

3. Sår som helbredes sakte

Hvis kutt, blåmerker og andre sår tar lengre tid enn vanlig å helbrede, kan det være et tidlig tegn på diabetes. Immunsystemet ditt kan være svekket, og blodtilførselen til såret kan være sakte.

 

4. Økt tørste eller sultfølelse

Du mister mye av væsken i kroppen gjennom hyppig vannlating, så du føler deg ofte tørst, og noen ganger helt desperat etter vann. I tillegg, siden kroppen din ikke klarer å bryte ned glukose ordentlig, føler du en trang til å spise – nesten hele tiden. Du kan merke at du føler deg enda mer sulten sent på kvelden og om nettene i tillegg.

 

5. Misfarging av hudområder

Mørk pigmentering rundt skrittet, armhulene og på nakken kan være et tegn på insulinresistens. Hvis du legger merke til mørkere farge på disse områdene og huden føles fløyelaktig, er det på tide å snakke med legen.

 

6. Utmattelse/sløvhet

Trettheten på ettermiddagen kan være mer enn bare «en lang dag». Hvis du konstant føler deg trøtt og sliten, og trenger lange høneblunder, kan det være et tegn på problemer med blodsukkeret. Kroppen din får rett og slett ikke nok energi til å klare å fungere skikkelig.

 

7. Synsproblemer

Oppbygning av glukose i øynene kan endre synet ditt, og få omverdenen til å se uskarp ut. Opplever du dette er det uansett lurt å sjekke synet, og ta en ekstra sjekk hos legen om det kan være på grunn av diabetes. Med behandling vil dette gå tilbake til normalt.

 

8. Prikking i lemmer

Når blodsukkeret er høyt kan man få en prikkende følelse eller nummenhet i hendene eller føttene på grunn av nerveskader. Sjekk dette hos legen hvis dette er noe du opplever ofte!

 

9. Infisert eller blødende tannkjøtt

Høye sukkernivåer i blodet kan også føre til økt antall bakterier som livnærer seg på det. Munnen din er særlig utsatt for dette, og om du blør når du pusser hardt eller bruker tanntråd, vil bakteriene sørge for at sårene helbredes saktere.

 

Hvis du har flere av disse symptomene over lengre tid kan det være på tide å høre med legen, og kanskje ta noen prøver for å se om alt er som det skal være.

Visste du om disse tidlige symptomene på diabetes? DEL dem gjerne med vennene dine på Facebook, slik at de også kan oppdage sykdommen tidlig!