16. juli 2024

9 bilder som beviser at depresjon ikke har noe ansikt:

Det er dessverre slik at depresjon rammer mange i landet vårt. Det er en alvorlig sykdom, som også dessverre er svært vanskelig å oppdage.

Det er faktisk slik at det ofte er umulig å se på et menneske om han eller hun lider. Indre demoner og vonde tanker gjør hver dag til en utfordring for de som lider av sykdommen, og dessverre er det flere som sliter med selvmordstanker.

En venninne kan le og smile i hverdagen, kompisen din kan være den første som forteller en vits på fest, barnet ditt kan smile takknemlig når du har laget favorittretten til middag. Men tankene og følelsene deres passer kanskje ikke helt til det man ser på utsiden. Sjelen blør, og de sliter.

Menneskene i denne artikkelen forteller om deres egne opplevelser med depresjon, eller må fortelle om det på vegne av en kjæreste, et barn eller en ektemann som ikke lenger er her.

Deres historier er en påminnelse til oss alle at vi aldri kan bagatellisere sykdommen, eller slutte å prate om den. Vi skal aldri slutte å spørre våre nære og kjære om hvordan de egentlig har det.

Dette er ting alle bør vite om den dødelige sykdommen:

«‘Du ser ikke deprimert ut.’ Jeg husker fremdeles ordene som kom fra munnen til læreren min etter at jeg fortalte at jeg hadde selvmordstanker. Jeg husker hvor forvirret og dum jeg følte meg. Det kostet meg nesten livet. På begge disse bildene har jeg selvmordstanker. Vi må slutte å dømme hvordan et menneske burde se ut om hun er dårlig.»

 

Sangeren i rockebandet Linkin Park, Chester Bennington, tok livet sitt i juli tidligere i år. Kona hans la ut dette bildet av ham etter den tragiske hendelsen. Som dere ser, smiler og ler han sammen med familien. 

«Dette her var 4 dager før mannen min tok livet sitt. Selvmordstankene fantes der, men det går det ikke an å se,» skriver kona Talinda Bennington.

 

Det er ikke bare voksne som sliter med depresjon – det kan også ramme barn: 

«Dette er datteren min. Bildet er tatt kvelden før hun havnet på sykehus etter at hun skadet seg selv. Takk og lov for at lever i dag, og lærer seg å leve med sykdommen. Hun var bare 8 år når bildet ble tatt.»

 

«Dette bildet tok jeg bare 7 timer før jeg prøvde å ta livet mitt for tredje gang. Jeg tok bildet på morgenen, vi gikk en tur, spiste mat og lo, og hadde en bra dag. På kvelden tok jeg en overdose og havnet på sykehuset i en uke. Vi må lære oss at tegn på tanker om selvmord ikke alltid er de vi tror.»

 

Agnieszka Ostrowska må fortelle om depresjon for kjæresten. Han tok livet sitt, og det var ingen som visste at han var syk. Det er ikke mulig å se på bildet av ham heller.

«Dette er kjæresten min bare to uker før han hang seg. Vi kommer aldri til å forstå hvorfor.»

 

Mammaen til 17-åringen Gavin må gjøre det samme: 

«Dette er sønnen min, like før han gikk til dataen sin og fant ut hvordan man skulle henge seg selv. To dager senere gjorde han det. Gavin 2000-2017.»

 

Mammaen Brittany lider også av depresjon, noe man ikke kan se på bildet nedenfor: 

«Ja, det er mulig å være deprimert selv om man har barn. Jeg får ofte høre at jeg ikke har noen grunn til å være deprimert fordi jeg har en datter, men det får meg bare til å føle meg verre. Depresjonen hindrer meg fra å være den personen jeg ønsker å være.»

 

 

Zoe skriver om sin depresjon: 

«Slik ser depresjon ut. Jeg prøvde å henge meg, men en planke gikk i stykker og familien min kunne redde meg. Hver dag kjemper jeg mot de mørke tankene. Jeg har en mann jeg elsker og en fantastisk familie, og jeg kan ikke forklare hvorfor jeg føler det jeg føler. Jeg tar en dag av gangen og prøver å finne noe som gir meg håp om morgenen.»

 

Dette siste bildet sier virkelig alt:

«Depresjon har ikke noe spesielt utseende. Jeg kan ha den beste dagen i verden, men fremdeles ha det vondt. Mange dager, når jeg ser ut til å ha det bra, føler jeg meg egentlig verst. Depresjon har ikke et ‘ansikt’, og vi må knuse det stigmaet.»

Om du eller noen du kjenner lider av depresjon så kan du spørre om råd og hjelp på helsesentre, eller ringe hjelpetelefoner, som f.eks. hjelpetelefonen til mentalhelse.no: 116 123.

DEL gjerne dette videre for å spre kunnskap om depresjon, samt hjelpe noen som trenger det.