Alle kan oppleve noen øyeblikk med stress, men om det er noe du opplever til stadighet eller over lengre tid er det all grunn til å ta kroppens symptomer på alvor.
Stress er et stort problem blant nordmenn, og flere og flere unge blir utbrente, og de blir sykemeldt over lengre tid, samtidig som de ofte blir syke igjen. I Sverige snakkes det om en epidemi av stressrelaterte sykdommer, og dette er noe vi i Norge også bør passe oss for!
Her er noen viktige symptomer på stress du bare ikke kan ignorere:
1. Vektforandringer
Stress øker produksjonen av hormonet kortisol i kroppen. Om en person har for mye av dette hormonet vil det føre til at personen spiser mer, og kroppen vil produsere mindre testosteron. Dette fører igjen til at kroppen forbrenner mindre kalorier, og du vil gå opp i vekt.
Noen ganger kan også stress og angst også føre til at man går ned i vekt, på grunn av adrenalinet som brenner rundt i kroppen.
2. Hudsykdommer og hudproblemer
Akne, psoriasis og andre hudsykdommer og -problemer kan forårsakes av stress. Studier viser tydelig at det finnes en sammenheng mellom høye nivåer av psykisk stress og hudproblemer.
Et eksperiment med mus viste det samme, der dyrene som ble utsatt for mye stress ble mer mottagelige for hudinfeksjoner.
3. Mageproblemer
Vitenskapen har lenge støttet påstanden om at stress kan ha en negativ effekt på mage-og tarmsystemet. En teori er at kronisk stress gjør at mage-og tarmsystemet slites raskere og blir mer følsomt.
4. Ofte forkjølt
Visste du at stress kan føre til at du blir forkjølt? I USA ble dette forsket på i et eksperiment der 276 friske personer ble utsatt for et forkjølelsesvirus og så ble holdt i isolasjon.
Det viste seg snart at de personene som oppgav at de hadde opplevd stress over lang tid før eksperimentet ble mer forkjølte enn de andre deltagerne.
Det er med andre ord ikke bare kaldt og surt vær som gjør oss syke, men høye nivåer av stress over lengre tid!
5. Hårtap
Stress har en stor påvirkning på kroppen vår, og et svært viktig tegn å følge med på er hårtap. Forskere har kommet frem til at stress kan få deg til å miste svært mye hår, og i de verste tilfellene at du blir delvis eller helt (!) skallet!
Hvis du merker at håret kjennes tynnere så kan det være fordi du har opplevd mye stress, og trenger å finne tilbake til en god balanse i hverdagen.
6. Vanskelig å fokusere
Om man har vært under stress i lang tid vil man merke at man i større grad sliter med å fokusere på arbeidsoppgaver. Dette skjer på grunn av stressrelaterte spenninger.
Om du merker at du sliter med å konsentrere deg er det kanskje på tide å roe ned og ta en pause.
7. Manglende sexlyst
Stress tærer på både kropp og hode, og en person som er følelsesmessig utslitt og stresset vil vanligvis ha ganske lav sexlyst.
Men ikke bli urolig, stresset eller lei deg hvis du ikke har orket å ha sex med partneren din på en stund – dette vil kun gjøre det verre.
Ta heller et steg tilbake, unn deg selv litt god avslapning og stress helt ned… Snart vil lysten komme seg igjen om problemene er stressrelaterte!
8. Hodepine
Hodepine kan forårsakes av så mangt, men stress er en viktig faktor til dette. Hodepinetabletter hjelper deg kanskje med symptomene, men det viktigste er jo å forebygge årsaken og ikke «skjule» symptomene. Ta tak i det som stresser deg, så vil du snart bli bedre igjen.
9. Søvnproblemer
Har du opplevd å ligge søvnløs og vridd deg i timevis i sengen? Stress kan ofte være årsaken til alvorlige søvnproblemer, og nervesystemet er innstilt på å holde seg i høyspenning.
Søvn har mye å si for livskvaliteten vår og man klarer ikke å fungere verken på jobb eller privat om man ikke får nok søvn.
Opplever du dette over lengre tid, og føler at du stadig må ty til søvntabletter eller lignende, så er det absolutt lurt å ta en prat med legen din. Det er utrolig viktig at du finner årsaken til søvnproblemene dine og ordner opp i det så fort som mulig!
10. Hjertesykdommer
Hjertet vårt må tåle mye iløpet av livene våre, både på godt og vondt.
Stress er svært ille for hjertet, og mye stress kan påvirke hjertets frekvens og rytme på en skadelig måte. Dette er IKKE noe å ta lett på, som om du merker smerter eller ubehageligheter i brystet etter lengre perioder med stress så bør du ringe legen din.
Disse symptomene på stress MÅ du ta på alvor! Tenk på å prøve å koble ut litt ekstra i juleferien, og slapp av slik at du ikke stresser bort denne fine høytiden sammen med familien og gode venner. Pass på deg selv – du fortjener å ha det bra! <3
DEL gjerne denne informasjonen med vennene dine på Facebook for å hjelpe vennene dine lytte til kroppens signaler!