22. juli 2024

Den døve mannen vil bare kjøpe kaffe. Da gir servitrisen ham en lapp som får TÅRENE til å renne

Man tenker ikke særlig på hvordan hverdagen er for de som lever med et handikap. Å handle, løpe ærender, eller bare kjøpe kaffe blir plutselig vanskeligere, og det er få som tenker over hvordan man kan gjøre det lettere for dem. Derfor ble jeg så glad når jeg leste om hva denne servitrisen hadde gjort!

Ibby Piracha, som ble døv som 2-åring etter en svært høy feber, går å bestiller kaffe fra sin lokale Starbucks minst 3 ganger i uka. Han skriver ned navnet sitt og bestillingen sin på mobilen og viser det til baristaen. Men denne dagen skulle alt bli annerledes.

Ibby tok opp mobilen og skulle til å vise bestillingen og navnet sitt til baristaen, Krystal Payne, foran seg da hun overrasket ham ved å gi ham en håndskrevet lapp.

«Jeg har lært meg tegnspråk bare for å gi deg samme opplevelse som alle andre,» sto det på lappen.

Når han kikket forbauset opp fra lappen, spurte hun på tegnspråk: «Hva vil du ha?» og smilte.

De to fortsatte å snakke sammen på tegnspråk en liten stund (han perfekt, og hun litt knotete men fullt forståelig!), og Ibby var helt overveldet av lykke og takknemlighet. At servitrisen hadde tatt seg tid til å lære tegnspråk bare for at han skulle føle seg mer inkludert gjorde ham virkelig rørt.

«Jeg ble virkelig imponert og inspirert av at hun hadde valgt å lære seg tegnspråk helt på egenhånd,» forteller han etter hendelsen.

Ifølge arbeidsgiveren har Krystal brukt timevis foran dataen for å lære seg tegnspråk – kun for å gi en stamgjest samme opplevelse som alle andre.

Når Ibby dro hjem den dagen var han fremdeles så full av takknemlighet at han måtte dele historien med andre. Han lastet opp et bilde på Facebook med lappen han fikk av Krystal, og håper at den kan få hørende og døve til å kommunisere bedre sammen.

Det høres kanskje vanvittig ut å lære seg et helt nytt språk bare for å kunne snakke med én stamkunde, men det synes ikke Krystal: «Jobben min er å sørge for at mennesker får den opplevelsen de forventer seg, og det var bare det jeg gjorde.»

Takket være innsatsen hennes kan Ibby og andre døve nå komme innom kafeen og få akkurat samme behandling som alle andre. For mange er dette en selvfølge, men det er det ikke for alle i samfunnet vårt.

DEL gjerne historien med vennene dine på Facebook om du også synes at Krystals utrolige innsats fortjener å hylles!