16. juli 2024

Ambulansearbeideren Kjell langer ut mot energidrikkene. Nå er han lei av å se barn KOLLAPSE

Ambulansearbeideren Kjell Moberg har sett seg lei på å se ungdommer kollapse av å ha inntatt for mye energidrikke. Nå ønsker han å advare foreldre og unge om risikoen ved å drikke de populære drikkene.

«Unges konsum av energidrikker bare øker. Dette er ikke sunt. Jeg tror ikke at alle foreldre vet at barna deres drikker disse drikkene,» forteller han til Aftonbladet.

Gjennom de siste månedene har vi flere ganger skrevet om sunne, friske tenåringer som har mistet livet etter å ha drukket for mye energidrikke. Kjell Moberg fra Sverige er ofte den første på stedet når noe slikt skjer.

«Ofte er de så dårlige at noen nær dem har kontaktet oss. Eller så har de selv ringt oss når de kjenner at de skjelver i kroppen. Da kommer vi og håndterer akutte tilfeller, slik som kramper og bevisstløshet,» sier han.

Han forklarer at energidrikken ikke alltid er hovedproblemet, men at den muliggjør en mye større risiko. Det er langt lettere å holde seg våken om man drikker energidrikker (da disse inneholder store mengder koffein), og ungdommer kan bli sittende oppe flere netter på rad og spille dataspill eller f.eks. pugge til eksamen. Dessuten drikker man ofte for lite vann og spiser ikke nok ordentlig mat, og da sier kroppen ifra.

Det er spesielt én ting som plager ambulansearbeideren med selve drikkene: Alle studiene som utføres angående energidrikkenes effekter på kroppen er utført på voksne mennesker. Det er derfor uklart hvordan barn og unge påvirkes.

Det er ingen offisiell aldersgrense på energidrikke i Norge i dag, og butikker kan velge selv hvilken aldersgrense de vil sette – om de velger å følge dette i det hele tatt. Dette synes Kjell er ansvarsløst.

Den spreke 16-åringen Lanna fra USA, døde plutselig på stranda sammen med venninnen og familien. Dette bare ett av tilfellene vi har skrevet om der unge har dødd av å ha drukket for mye energidrikke.

Jeg synes det er ekkelt at energidrikker muligens kan påvirke barn og unge i langt større grad enn voksne, og håper at alle foreldre leser dette!

DEL gjerne Kjells advarsel videre med vennene dine på Facebook, slik at flere foreldre og ungdommer innser risikoen med energidrikker!