Har du sjekket føflekkene dine? Denne hudkreft-oversikten kan redde LIVET ditt:

20181

I dag er alle fullt klar over hvor farlig det er å sole seg uten å bruke solkrem. Ikke bare kan man bli solbrent, men risikoen for å utvikle blodkreft vil øke.

Men selv om flere nå bruker solkrem enn det de gjorde for 20 år siden, er det fremdeles få som vet hvilke tegn de skal se etter eller når det er på tide å oppsøke en lege.

Med denne oversikten kan du sjekke over føflekkene dine selv. Dette er det du skal se etter: 

1. Symmetri

Er føflekken symmetrisk eller er den ene siden større enn den andre? En normal og ufarlig føflekk vil være symmetrisk, så om den ikke er det bør du kontakte legen din for en grundigere sjekk.

2. Kanter

Hvis føflekken har helt jevne kanter trenger du ikke å bekymre deg, men om den er ujevn og hakkete kan det være lurt å få den sjekket av legen.

3. Farge

Hvilken farge har føflekken? En normal flekk er brun eller brunsort, men om du har en som er rosa eller grønnaktig bør du ringe legen. Flerfargede føflekker er også verdt å sjekke ekstra hos legen.

4. Diameter

Hvor stor er føflekken? En vanlig føflekk er sjeldent større enn 6 millimeter.

5. Forandringer

Om føflekken forandrer utseende i farge, form eller størrelse bør du oppsøke legen snarest. En føflekk som blør, klør, er inflammert eller forandres fra en føflekk til et sår kan også være illevarslende.

Bruk godt med solkrem i sommer og følg med på føflekkene dine med denne oversikten. Og husk, jo snarere du oppdager et problem, jo lettere blir det å fikse det! DEL gjerne disse viktige tipsene med vennene dine på Facebook, slik at andre også kan få denne informasjonen!