Buttikkeieren Lars har fått nok: Nå fjerner han ALL energidrikke fra hyllene!

2216

Vi har flere ganger skrevet om hvor farlig overforbruk av energidrikke er for barn og unge: Bare det siste året har flere ungdommer mistet livet eller havnet på akutten etter etter å ha drukket for mye, og det har skapt store reaksjoner. Men ingen har gjort noe med det – før nå:

Den svenske butikkeieren Lars Söderblom Svensson tok til slutt saken i egne hender da han gang på gang så barn helt ned i 11-års alderen prøve å kjøpe eller naske store mengder energidrikke fra butikken hans.

«Det har gått for langt ned i alderne,» sier han, og forklarer at han nå har bestemt seg for å ta bort all energidrikke fra hyllene.

Disse populære energidrikkene er blitt svært vanlig kost for barn og tenåringer, til tross for at så store mengder koffein kan synes å påvirke barn og ungdommer til langt større grad enn de personene drikkene har blitt testet på, nemlig voksne mennesker.

«Jeg har rett og slett blitt lei av at det kommer inn 11-12-åringer med favnen full av energidrikke som de vil kjøpe. Det har gått for langt ned i aldrene, og en del av de som får nei i kassen går inn og nasker det istedenfor,» sier Lars.

Den svenske dagligvarebutikken har i 10 år hatt en regel på å ikke selge energidrikke til barn under 15 år, men Lars synes ikke at det holder.

Fra og med nå har fjernet all drikken fra hyllene, og butikken selger det kun over disken. Lars forteller at det er energidrikke som blir stjålet mest av i butikken, faktisk rundt 4-5 bokser hver eneste dag.

Men han gjør ikke dette for å være vanskelig.

Risikoen for farer som hjerteklapp og hodepine ved inntak av energidrikker med koffein er betydelig større for barn, og dødsulykker har skjedd blant annet i USA som følger av dette.

Lars håper nå at flere butikker følger hans eksempel med å rydde bort energidrikke fra butikkgulvet, men han sier at det ikke er aktuelt å ta varen helt ut av sortimentet.

«Nei, det er mange voksne som også vil ha disse drikkene. Om vi tar det bort helt er risikoen at de begynner å handle varene sine i andre butikker og det vil vi ikke. Vi har en tøff konkurrentsituasjon,» sier han.

Gjør Lars det riktige ved å gjøre drikken mindre tilgjengelig for de yngste? Gi gjerne meningen din i kommentarfeltet og DEL med vennene dine på Facebook!