22. juni 2024

Tenåringsjentene vil forhindre voldtekter. Nå kan den GENIALE oppfinnelsen deres redde liv!

Dette er dessverre et scenario som skjer altfor ofte over hele verden, også i Norge:

Hun er på fest med vennene sine og det er tettpakket med mennesker i lokalet. Musikken er høy og stemningen er på topp, men mens hun danser slipper en fremmed noe i drinken hennes. Hun ser ham aldri, og smaker ingenting når hun drikker det.

Snart føler hun seg dårlig, og drar alene til toalettet. Der blir hun overfalt.

Det er utrolig mange voldtekter som begynner med at offeret blir dopet ned uten at de vet om det selv. Dette ønsket tenåringene Carolina, Susana og Victoria å sette en stopper for, så de fant opp en snedig oppfinnelse. Nå vil gjerningsmannens usle plan bli avslørt lenge før han kan gjøre noen skade!

De tre jentene Carolina Baigorri, Susana Cappello og Victoria Roca går bare på videregående, men kan allerede kalle seg oppfinnere av noe som kan redde liv. De har nemlig laget sugerøret «Smart Straw», som avslører om det finnes dop i drinker. På denne måten vil det potensielle offeret legge merke til  at drinken har blitt tuklet med øyeblikkelig, og vil da kunne søke hjelp og unngå å bli utsatt for et voldtektsforsøk.

«Dette er et stort problem, og vårt mål har vært å minske forekomsten av dette,» forklarer Susana Capello.

Det vanligste «voldtektsdopet» er GHB eller Ketamin, og dette blir ofte sluppet i drinkene til de potensielle ofrene som bare er ute for å kose seg med venner. Det vanligste rådet som blir gitt mot dette er «Ikke slipp drinken din utav syne!», men hvordan kan man kose seg når man ikke kan se bort fra glasset sitt ett eneste sekund? Dette ville Carolina, Susana og Victoria gjøre noe med.

De er alle selv unge kvinner, og vet hvor ubehagelig det kan være å behandle alle rundt dem med skepsis og mistanke. Ofte er det dessverre også slik at voldtektsmenn er noen ofrene allerede kjenner og stoler på og da er man ikke like oppmerksom. Derfor fant disse smarte jentene opp et alternativ som avslører gjerningsmannen på en diskré og øyeblikkelig måte: Sugerøret blir nemlig blått om det kommer i kontakt med GHB eller Ketamin i drinken.

«Vi var virkelig lidenskapelig opptatte av dette, og derfor gav vi ikke opp, men fortsatte til vi lyktes,» sier Susana.

Nå har arbeidet deres lønnet seg. De tre tenåringsjentene vant nylig førstepris i Miami Heralds konkurranse ‘Business Plan Challenge’. Nå er planen deres videre å få patent på sugerøret slik at de kan masseprodusere oppfinnelsen, og redde flere liv.

Ungdommer er virkelig fremtiden vår, og disse jentene arbeider med å gjøre verden til en tryggere og bedre plass. DEL gjerne historien deres videre for å hylle deres harde arbeid mot å forhindre voldtekter!