Husker du 2-åringen som røykte 40 sigaretter om dagen? Se hvordan han ser ut NÅ!

5492

I 2010 sjokkerte historien om den lille Indonesiske gutten Ardi Rizal hele verden. På den tiden var han bare to år, men han røykte allerede 40(!) sigaretter om dagen!

Videoen som viste lille Ardi røyke gikk verden over, og folk var rasende over det de så – og med god grunn! For hvor mange småbarn får lov til å røyke? Men her satt Ardi som en menneskelig skorstein, og det ble avslørt at han hadde sin første sigarett når han bare var 18 måneder gammel.

Og holdningen til Ardis foreldre hjalp heller ikke. Moren hans, Diane, fortalte at «hvis han ikke får sigaretter blir han sint og skriker og slår hodet sitt mot veggen. Han forteller meg at han føler seg svimmel og kvalm.»

Faren hans sa at sønnen «så sunn nok ut», så han så ikke problemet med sønnens avhengighet.

Men folks illsinte reaksjon tvang Rizal-familien til å forandre holdning.

Når Ardis historie ble verdenskjent, og fikk gigantiske globale reaksjoner, tok den Indonesiske regjeringen affære og plasserte Ardi i et rehabiliteringsprogram for å få ham avvendt. Senere startet de også en landsdekkende kampanje for å få slutt på røyking blant barn.

Men avvenning ble vanskelig, siden Ardi hadde blitt avhengig så tidelig.

Ardi utviklet en konstant trang for å spise (helst usunn «søppelmat» eller «junk food») for å erstatte trangen til å røyke. Han ble svært overvektig, og måtte gå gjennom ekstra behandling for å kvitte seg med problemene med overspisingen.

Det var til slutt Dr. Kak Seto, en psykiater, som hjalp Ardi med å kvitte seg med avhengighetene sine. Han arrangerte terapi-lekegrupper som hjalp Ardi å få tankene bort fra sigaretter og andre avhengigheter. Han fikk også hjelp av en ernæringsfysiolog som hjalp ham sette opp en sunn diett.

Ardi har gjennomgått mye, men i dag ser han mye bedre ut, og han har nå klart å slutte å røyke og spiser sunt!

Se videoen under og del denne historien med vennene dine på Facebook!