Sir Nicholas Winton ble født i London i 1909 av jødiske foreldre.
Foreldrene hans hadde flyttet til England to år tidligere, og byttet fra sine tysk-jødiske etternavn, Wertheim, i et forsøk om å integreres.
De konverterte til kristendommen og lot Nicholas bli døpt.
Nicholas, som senere kom til å jobbe som aksjemegler, dro vinteren 1938 på skiferie i Sveits.
Han endret planene sine og bestemte seg heller for å dra til Praha for å hjelpe Martin Blake, som hadde kontaktet ham og bedt om hjelp.
Nicholas startet da en organisasjon helt selv, for å hjelpe jødiske barn som sto i fare for å bli offer av Holocaust.
Kontoret hans var ved matbordet på hotellrommet hans, som lå ved Wencelas Square i sentrum av Praha.
Kort tid etter Krystallnatten, fikk Nicholas klartegn fra Storbritannia om at flyktninger på under 17 år skulle få komme inn i landet, hvis Nicholas så til at de fikk en plass å bo, og kunne være ansvarlige for deres egen hjemreise senere.
Et problem var å få alle barna gjennom Nederland, hvor de skulle ta fergen over til Storbritannia. Nederland hadde stengt grensen for alle jødiske flyktninger etter Krystallnatten.
Men takket være løftet fra den britiske regjeringen, lyktes Nicholas i å frakte 669 jødiske barn fra daværende Tjsekkoslovakia til Storbritannia.
Moren hans stilte opp og hjalp til med å finne familier til barna, siden de fleste foreldrene hadde blitt myrdet i Auschwitz.
Den siste gruppen på 250 barn som var planlagt å ankomme Praha den 1. september 1939, kom aldri dit da Hitler samme dag invaderte Polen, og krigen var i gang for fullt.
Bare to av barna som skulle reise med toget overlevde.
Nicholas Winton fortalte aldri hva han hadde gjort til den danske kona si, Grete, før hun 50 år etter fant en bok.
Der var det navn og bilder av barna, som Nicholas hadde tatt vare på.
Grete ga boken til en journalist, som ledet til at Nicholas ble invitert til å være publikum under en innspilling hvor de viste fram hans fantastiske arbeid på BBC.
Det han ikke visste var at alle menneskene i publikum, var barn han tidligere hadde reddet livet til.
[adsense2]
Sir Nicholas Winton ble senere hedret på mange måter, blant annet har han fått tildelt Tsjekkias høyeste utmerkelse, Den hvite løves ordre.
Nicholas døde i 2015, og ble 106 år gammel.
Nedenfor kan du se den følsomme gjenforeningen med barna som Sir Nicholas Winton reddet. Gjerne del denne med vennene dine på Facebook!