Norsk psykolog: «Foreldre må skru av telefonen, skru på hjernen og ta foreldrerollen på alvor!»

8871

I den siste tiden har det dessverre blitt oppdaget en økende negativ trend med aggressiv, utagerende og voldelig oppførsel hos barn i 1. til 4. trinn på barneskolen. Bestevennforeldre, nettbrett og mobilbruk har skylda, ifølge psykolog Trond Hegglund.

Det var TV Haugaland som tok opp dette i sin reportasje (se video nedenfor) hvor de forteller at nesten halvparten av lærerne på disse klassetrinnene i Rogaland har opplevd vold fra elever.

I videoreportasjen fortelles det at skolene sliter med bl.a. flere sinte gutter og elever som sliter med uoppmerksomhet motivasjonsvansker allerede i grunntrinnene på skolen. Dette er problemer som tidligere oftest ble forbundet med de eldre elevene.

Men hva kan være grunnen til dette?

Illustrasjonsbilde

 

Ifølge psykolog Trond Hegglund er det slik at sunne barn tester ut grenser, men når foreldrene ikke setter tydelige grenser slik at barna får øve seg på dette hjemme blir det problemer på skolen.

«En av de viktigste tingene vi foreldre skal lære ungene våre er å sette grenser. Dessverre nå er det veldig mange foreldre som overlater oppdragelsen av barna til iPad og smarttelefon, til YouTube og sosiale medier – og da går det galt,» forteller Hegglund.

Problemet blir da at når barna for første gang møter grenser på skolen, blir de da utagerende der.

Psykologen mener at foreldrene er altfor ettergivende, og gir seg så snart barna blir sinte:

«Foreldre må rett og slett skru på hjernen, skru av telefonen, og begynne å ta foreldrerollen på alvor. Seriøst sette grenser og tåle at ungene er kjempesinte på dem. Ikke være bestekompis eller bestevenninne med ungene, da er det noe som har gått helt galt.»

Illustrasjonsbilde

 

Han understreker også at det er utrolig viktig at foreldrene er til stede og viser at de ser og er interesserte i barna sine. Altfor ofte sitter nemlig foreldre oppslukt på mobilen mens barna er på f.eks. fotballtrening, og det mener han er verre enn å ikke være der i det hele tatt.

Et utrolig viktig tema! Hva mener du om dette? Bør flere foreldre komme mer på banen og ta foreldrerollen seriøst? DEL hvis du er enig!