8 tegn på at du er glutensensitiv som er VIKTIGE å vite om!

7234

Gluten har vært mye omtalt i de siste par årene, og man skal ikke tro alt man hører. En misforståelse har vært at gluten er ille for ALLE, men det er slettes ikke sant!

For det finnes de som virkelig ikke tåler det, og som kan bli utrolig syke av å få i seg selv de minste spor av gluten, som for eksempel de som har fått påvist cøliaki. Men nå er det også slik at flere reagerer på gluten uten å ha en allergi mot det, og her lister vi opp noen mulige tegn på at man kan være glutensensitiv som kan være viktige å vite om:

1. Problemer med mage og tarm

Plager som kvalme, oppblåsthet, diaré, magesmerter og forstoppelse blir ofte assosiert med andre sykdommer, som f.eks. irritabel tarmsyndrom eller andre fordøyelsesproblemer. Det sier seg selv at hvis man får feil diagnose blir man heller ikke stort bedre, og det kan derfor være lurt å sjekke seg for glutensensitivitet i tillegg!

 

2. Uforklarlige vektforandringer

Glutenintoleranse kan føre til uforklarlig vektøkning eller vekttap på grunn av inflammasjoner og metabolske forstyrrelser. Det kan finnes utallige grunner til vektforandringer, men kan også skyldes glutenintoleranse hvis det kommer sammen med andre symptomer på malabsorpsjon.

 

3. Hormonell ubalanse

Det finnes en direkte link mellom glutenintoleranse og hormonelle forstyrrelser som kan vise seg gjennom ting som uregelmessig menstruasjon, plutselige vektforandringer, PMS og søvnproblemer. Følg med, og ta det opp med legen hvis du er plaget mye med dette.

 

4. Problemer med sentralnervesystemet

For glutensensitive kan gluten forårsake innflammasjoner og problemer i tarmen, som igjen kan lede til problemer med konsentrasjonen, depresjon, angst, søvnløshet, og slapphet.

Det viser seg også i en studie at folk med glutenintoleranse og cøliaki er mer utsatte for migrene enn andre, og vil ofte kunne merke migreneanfall 30-60 minutter etter måltider.

 

5. Problemer med hud og negler

Hudplager som minner om eksem kan dukke opp på huden din på hendene, overkroppen, ansiktet, hårlinjen, albuer og på baken, og neglene kan virke sprø og knekke av lett. Sjekk dette med fastlegen, og spør om å bli testet for glutenintoleranse.

 

6. ADHD

ADHD assosieres ofte med glutenintoleranse både hos barn og voksne. Ved å kutte ut gluten i kostholdet kan man ofte minske symptomene på ADHD, men husk å sjekke det opp hos legen også for å være sikker.

 

7. Problemer med munn og tenner

Ved glutenintoleranse tar ikke kroppen opp nok næring fra tarmen, slik som mineralet kalsium. Dette kan føre til hull i tennene, overfølsomme tenner, tannråte og munnsår. Hvis du tar godt vare på tennene og munnhygienen din men fremdeles er plaget med disse problemene, kan grunnen være gluten!

 

8. Jernmangelanemi

Veldig ofte er det jernmangelanemi som gjør at de med cøliaki får riktig diagnose. Symptomer på dette er blant annet blekhet, tretthet, kortpustethet og generell svekkelse uten forklaring.

 

Hvordan behandle glutensensitivitet?

Det viktigste er å bli testet. Legen vil ta en blodprøve etter du har spist gluten for å sjekke om kroppen reagerer normalt. Etter dette kan det være lurt å prøve å hode seg til et glutenfritt kosthold i en stund for å se om ting blir bedre.

 

Har du opplevd noen av disse tegnene? Husk at det ikke nødvendigvis er glutensensitivitet som står bak, og at det er lurt å ta det opp med legen uansett, slik at du får hjelp til å bli kvitt plagene!

DEL gjerne denne artikkelen med vennene dine på Facebook slik at de også får vite om disse viktige tegnene!