4 tidlige tegn på den «stille sykdommen». SLIK oppdager du kroppens varselsignaler i tide:

3058

Den blir gjerne kalt for «den stille sykdommen» på grunn av at den sakte men sikkert utvikles i kroppen uten noen tydelig advarsel. Benskjørhet er et stort problem for mange, særlig kvinner, men kunnskapen er ofte dessverre liten.

Med beinskjørhet merker man ofte ikke hvor langt det har gått før uhellet er ute. Langt fremskreden beinskjørhet kan føre til svært smertefulle og alvorlige beinbrudd og brister som kan forvandle livet for alltid.

Men hva er egentlig beinskjørhet?

Beinskjørhet rammer oftest kvinner over 50 år og menn over 70. Sykdommen oppstår av at kroppen mister mer beinvev enn den kan erstatte, og når beinmassen minker blir skjelettet skjørere – og dermed oppstår beinbrudd lettere.

Man har større risiko for å pådra seg dette om det går i familien, om man røyker mye, drikker mye alkohol, beveger seg for lite, eller ved langvarig bruk av kortison.

Disse 4 varselsignalene fra kroppen er tydelige tegn på at man ligger i faresonen for å utvikle alvorlig beinskjørhet:

1. Fremoverbøyd holdning

Ved beinskjørhet kan ryggvirvlene presses sammen og ryggraden endre form. Resultatet er en krum rygg som vil bli verre jo lenger sykdommen får slite på skjelettet.

 

2. Rammes lett av beinbrudd og -brister

Dessverre er det slik med «stille» sykdommer at man ikke merker det før uhellet er ute. Derfor er det mange som får beinskjørhet påvist først når de har brukket noe og er på sykehuset for å fikse det. Hvis man dessuten har pådratt seg beinbrudd eller brister ved å f.eks. gå inn i et bord eller tråkke feil, kan dette være tegn på en langt fremskreden beinskjørhet.

 

3. Minsket kroppslengde

Når ryggvirvlene presses sammen, vil man også bli kortere – derfor er det viktig å følge med på høyden sin! Hvis man «krymper» 3 cm eller mer på 1-2 år kan dette være et tegn på beinskjørhet og man bør ta kontakt med legen.

 

4. Plutselig og intens ryggsmerte

Ryggsmerte kan ramme de fleste, både syke og friske. Men om man derimot opplever en plutselig og intens ryggsmerte som forverres av å stå eller gå, kan det være tegn på en brist i ryggraden som kommer av beinskjørhet. Å bøye seg, løfte ting eller vri og vende på kroppen vil også være vondt.

 

Forebygging:

Sykdommen er ofte vanskelig å oppdage da den utvikler seg sakte, men den kan så absolutt forebygges hvis man passer godt på.

Fysisk aktivitet er viktig for å styrke skjelettet og musklene rundt, så du kan med fordel sørge for å få inn 30 minutter med en aktivitet du liker daglig!

 

Kosthold er også viktig for å forebygge, og du bør få i deg god og næringsrik mat som er rik på kalsium og D-vitaminer. Melkeprodukter, brokkoli, erter, bønner, og spinat er gode alternativer til dette!

 

Viktigst av alt er at du kontakter legen din om du mistenker at du er rammet av beinskjørhet.

Jo tidligere sykdommen blir oppdaget jo mer kan gjøres for å forebygge at den utvikler seg videre – forhåpentligvis kan denne artikkelen være til hjelp!

DEL derfor gjerne denne viktige informasjonen med vennene dine på Facebook slik at de også kan lytte til kroppens varselsignaler i tide!