Mammaen nekter å kaste eggeskallene: På bare én natt er hagen vakrere enn noensinne!

270098

Jeg har alltid pleid å kaste eggeskall rett i søpla, men etter å ha lest flere geniale bruksområder for eggeskall har jeg nå sluttet tvert!

Skallene kan nemlig brukes til så mye i hagen, og her skal du få 9 grunner til hvorfor du bør begynne å bruke eggeskallene dine – hagen din vil takke deg!

 

1. Næringsstoffer til jorda

Eggeskall brytes raskt ned og tilfører jorden med masse gode næringsstoffer, som vil gi deg sunnere og penere blomster og grønnsaker!

 

2. Redder grønnsaker

Tomat, aubergine og paprika kan rammes av mangel på kalsium, som gjør at de råtner. Eggeskall tilfører orden kalsium og andre mineraler som vil forebygge dette, så bare dryss litt knuste eggeskall i jorden rundt plantene neste gang du har hatt egg til frokost!

 

3. Drenering

Ved å ha eggeskall i eller nær bunnen av planten din, vil jorden klare å drenere vann bedre, samt øke luftsirkulasjonen. Dette er svært bra for plantene, og du kan grave ned mer eggeskall nå og da for å opprettholde det.

 

4. Holder rådyr unna plantene

Jeg elsker rådyr, men det er ikke alltid like gøy når de har sneket seg inn i hagen min for å spise plantene mine! Rådyr liker ikke lukten av eggeskall og vil derfor unngå plantene du har drysset dette rundt.

 

5. Slipp meitemark og snegler

Det er faktisk et klassisk kjerringknep å spre knuste eggeskall rundt vekster, blomster og grønnsaker i hagen. Da vil nemlig både snegler og mark holde seg unna ettersom de ikke liker å passere skallbitene. Best av alt er at dette knepet ikke inneholder noen giftstoffer, ser pent ut, og samtidig gir god næring til jorda!

 

6. Små krukker

Bruk eggeskallene som små krukker til plantene før du planter dem ut i hagen. Bare skyll utav skallene, sett dem i en tom eggekartong i vinduskarmen og ha oppi jord og frø og gi dem litt vann. På denne måten får plantene i seg ekstra kalsium fra starten av, og når plantene har vokst seg større er det bare å sette hele eggeskallene nedi jorda ettersom de brytes ned selv. Bare husk å gi et lite kakk i skallets underside, slik at røttene kan stikke ut!

 

7. Balanserer pH-verdier

PH-verdien i jorda kan påvirke fargene på blomstene, som for eksempel hortesian som blir blå av sur jord og rosa av basisk jord. Hvis du har sur jord kan du balansere opp pH-verdien ved å ha i eggeskall.

 

8. Kompost

Om du har en komposthaug må du mer enn gjerne tilføre eggeskall. Bare husk å knus dem litt først, ettersom det vil gi størst effekt.

 

9. Fuglemat

Småfugler liker faktisk knuste eggeskall, og det er bra for dem ettersom de inneholder mye kalsium. Det er også positivt for plantene dine hvis du tiltrekker deg fugler i hagen ettersom de vil kontrollere mengden insekter for deg!

 

 

Med disse tipsene kan du minske svinn og samtidig hjelpe plantene i hagen din – lettere og bedre blir det ikke!

DEL gjerne disse geniale tipsene med vennene dine, slik at de også kan dra nytte av de positive egenskapene til eggeskall!