14 tabber du må UNNGÅ når du vasker klær:

3151

De fleste av oss vasker klær hver uke, men selv om det er noe vi gjør hele tiden, er det likevel fort gjort å bomme litt.

Her er 14 typiske tabber vi gjør når vi vasker klær:

1. Glidelås

Folk flest drar ikke opp glidelåsen på bukser og gensere før de vaskes. Dessverre kan det føre til at tøyet setter seg fast og blir skadet i maskinen.

 

2. Svømmetøy

Bikinier og badedrakter burde heller håndvaskes istedenfor å bli kastet i vaskemaskinen. Ved håndvask holder de fasongen lengre, mens etter noen runder i vaskemaskinen vil de stå i fare for å bli kastet…

 

3. Tøymykner

Det frister kanskje å pøse på med tøymykner når du vasker håndklær i maskinen, men dette vil ødelegge evnen deres til å suge til seg vann, og kan faktisk gjøre dem tynnere og stivere, heller enn myke og «fluffy». Bruk heller kjerringrådet med å ha eddik i som tøymykner – det er mye bedre for tøyet!

 

4. Skitten vaskemaskin

Mange tenker nok at «vaskemaskinen vasker seg selv», men om du lar det gå for lang tid mellom hver gang du renser vaskemaskinen vil du ende opp med skitne, illeluktende klær… Gi den en runde med eddik og vann, så skal du snart få rene klær igjen!

 

5. For varmt vann

Mange vasker klærne på for høye temperaturer. Sørg for å lese lappene på klærne, og vask bare det som trengs på 60°C (undertøy osv.).

 

6. Gi tørketrommelen en «pause»

Når du tørker klær i tørketrommelen kan det være logisk å tenke at den trenger en «pause» før neste runde med klær. Ikke gjør det! Det sparer mye energi å sette på tørkerunde nummer to rett etter den første, da den kan bruke den gjenværende varmen videre.

 

7. For mye blekemiddel

Mange bruker alt for mye blekemiddel når de har fått flekker på klærne, men bare husk at dette kan skade tøyet!

 

8. Sokker…

Sokker forsvinner til stadighet i vaskemaskiner landet rundt. Et tips er å ha alle sokkene i bunn (ha i sokkene først i maskinen så ha resten over) slik at det er mindre sjanse for at de gjemmer seg inni det andre tøyet. Et annet tips er å brette dem over hverandre i par FØR du vasker dem – slik finner du dem alltid i par!

 

9. Pledd og puter

Pledd og puter bør skylles en ekstra gang etter vask for å rense av eventuelle såperester.

 

10. Ikke riktig sortering

Mange sorterer kun tøy etter farge, men det er bedre om du også sorterer etter type stoff. Ulikt stoff har ulike behov!

 

11. Dunjakker

For at dunjakka skal holde formen i vask, bør du legge til noen tennisballer og vaske den alene.

 

12. For mye vaskemiddel

Jo mer vaskemiddel, desto renere blir det? Nei… Om du har alt for mye vaskemiddel i klesvasken kan det resultere i for mye skum, noe som vil øke vannforbruket. Du vil i tillegg trenge å skylle klærne ekstra for å bli kvitt såperestene og den oppløste skitten.

 

13. Lufter ikke

For å unngå sur lukt i vaskemaskinen (og på klærne) er det lurt å lufte den når den ikke er i bruk. Hold døra åpen og tørk gjerne av gummidelen ved døra.

 

14. Gni og skrape på flekker

Press ned på flekkene, ikke gni dem! Og pass på så su bruker en hvit klut når du gjør dette, slik at fargen på kluten ikke smitter av på klærne…

 

Hvis du husker på disse tipsene neste gang du vasker klær, sparer du ikke bare klærne dine, men også vann, miljøet, energi og penger!

DEL gjerne disse tipsene med vennene dine på Facebook!