102-åringen trodde hele familien døde under Holocaust. 70 år senere ser han et kjent ansikt:

1779

Bare ordet ‘Holocaust’ er nok til å vekke sterke følelser blant de fleste av oss selv i dag. Redsel, sorg og sinne er noe av det vi føler når vi tenker på hvor mange uskyldige liv som systematisk ble tatt under 2. verdenskrig.

Barn ble revet bort fra foreldrene, menn og kvinner ble kastet i ‘arbeidsleirer’ eller dødsleirer, og de som var annerledes ble eksperimentert på eller torturert og drept.

En som kjenner til dette så altfor godt er Eliahu Pietruszka. I 1939 var han 24 år gammel og bodde sammen med familien sin i Warszawa, Polen. Da krigen brøt ut og nazistene invaderte Polen, rømte Eliahu til Sovjetunionen. Foreldrene og hans 9 år yngre tvillingbrødre Volf og Zelig kom seg ikke unna.

Familien hans ble sent til en dødsleir, og Eliahu trodde de alle hadde blitt drept i gasskamrene.

Men så, midt under krigen fikk Eliahu en beskjed fra broren Volf: Han var i live og hadde klart å rømme fra konsentrasjonsleiren!

På grunn av krigen klarte de to brødrene ikke å opprettholde kontakten, men snart fikk Eliahu en ny grusom beskjed: Volf hadde blitt tatt til fange av russerne og sent til en arbeidsleir i Sibir.

Eliahu var sikker på at dette betydde slutten for broren: «Jeg var helt overbevist om at han ikke var i live lenger,» forteller han.

 

Eliahu, som hadde bosatt og giftet seg i Russland, innså at hele familien hans var borte. Alle han elsket og hadde vokst opp med hadde blitt drept, og i 1949 flyttet han til Israel for å starte et nytt liv. Tapet av familien var som et åpent sår, og han slet med å forstå hvordan verden kunne være så ondskapsfull.

Så, for bare noen uker siden skjedde det utrolige: Barnebarnet til Eliahu hadde fått en e-mail fra en kusine i Canada som hadde oppdaget at Volf hadde overlevd og at han hadde en sønn!

Kusinen hadde funnet informasjonen i en database med vitnemål fra noen av de 6 millionene jødiske ofrene, og et av dem var fra Volf, datert i 2005.

Det viste seg at Volf hadde klart å komme seg ut av den sovjetiske arbeidsleiren, og hadde arbeidet som byggearbeider hele livet.

Eliahus barnebarn klarte deretter å få kontakt med sønnen hans Alexander, som var like sjokkert da han innså onkelen var i live. Han bestemte seg straks for å reise til Israel for å møte Eliahu og familien hans, og bare to dager senere sto de ansikt til ansikt for første gang.

Tårene rant hos begge mennene, og og møtet ble svært rørende for alle som var tilstede.

 

«Jeg har ventet på deg i 70 år. 70 år!» gråter Eliahu til Alexander, før han fortsetter: «Du er en kopi av pappaen din.»

Alexander var minst like rørt: «Det er et mirakel. Jeg trodde aldri dette skulle skje.»

Broren Volf hadde dessverre gått bort i 2011, 88 år gammel. Han trodde at storebroren Eliahu var død.

Selv om Eliahu var lei seg for at broren ikke kunne være der, ble han overlykkelig over arven han hadde etterlatt seg.

«Det gjør meg så glad at broren min etterlot seg noe, og at det var hans egen sønn. Nå er han ikke alene lenger.»

SE det rørende møtet i videoen nedenfor, og DEL gjerne historien med vennene dine på Facebook!