22. juni 2024

DETTE skjer i kroppen din dersom du spiser havregryn hver dag:

Frokost sies å være dagens viktigste måltid med god grunn. Dette er måltidet som gir oss energi til å starte dagens aktiviteter med godt humør og en positiv innstilling.

Hva man spiser er jo selvfølgelig opp til eget ønske eller behov, men flere studier støtter opp under påstanden at havregryn er det beste man kan få i seg om morgenen.

Her er 10 grunner hvorfor havregryn er så populært om morgenen:

1. Forebygger kreft

Flere studier fra USA viser at havregryn inneholder phytokjemikalier som reduserer risikoen for bryst og tarmkreft med 10 prosent.

 

2. Stabiliserer blodsukkeret

Havregryn inneholder betaglukaner som senker forhøyede kolesterolnivåer og stabiliserer blodsukker- og insulinnivåer. Dette er derfor spesielt bra for diabetikere som trenger å være ekstra påpasselige med blodsukkernivåene sine.

 

3. Energi

Havregryn inneholder langsomme karbohydrater som gir deg et jevnt energinivå i mange timer, og passer derfor perfekt om morgenen før jobb eller skole.

 

4. Vektnedgang

Om havregryn inntas på tom mage (altså til frokost) vil det hjelpe deg gå ned i vekt. Dette skyldes blant annet at man opplever metthetsfølelse lenger, og derfor ikke er skrubbsulten til lunsj og tar usunne matvalg da.

 

5. Protein

Ca. 8 spiseskjeer havregryn inneholder rundt 15 prosent av ditt daglige proteinbehov.

 

6. Hjerte- og karsykdommer

De som spiser havregryn hver morgen har ifølge en studie fra Harvard University 9 prosent mindre risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer.

 

7. Fordøyelsen

Havregryn er rikt på fiber som gjør deg mett og forhindrer forstoppelse. Det anbefales at man spiser ca. 25-35 gram fiber hver dag, og en porsjon havregrøt utgjør ca. 1/5 av dette behovet.

 

8. Skjoldbruskkjertel

Havregryn inneholder jod som hjelper til at skjoldbruskkjertelen fungerer som normalt. Skjoldbruskkjertelen regulerer hormoner i kroppen og påvirker blant annet kroppens proteinproduksjon.

 

9. Benskjørhet

Havregryn inneholder kalsium og forebygger derfor benskjørhet – dette er det perfekte måltidet for mennesker i alle aldre!

 

10. Nervesystemet

Havregryn inneholder også B-vitaminer, som er bra for kroppens nervesystem.

 

Spiser du havregrøt til frokost? DEL gjerne denne kunnskapen videre med vennene dine på Facebook!