22. juli 2024

7 strekkøvelser som lindrer rygg- og nervesmerter på 5 min: Kroppen din kommer til å takke deg!

Det er svært mange her til lands som dessverre har store plager med smerter i rygg og nerver. En irritert isjiasnerve kan forårsake smerter i ryggen og beina, og kan virke svært hemmende i hverdagen.

Det som skjer er at man ofte har fått denne nerven i klem, og man merker store smerter i rygg, rumpe og bein. Noen blir rammet så hardt at de ikke engang klarer å gå.

Men frykt ikke: Disse 7 øvelsene lindrer smerten på null komma niks, og kan gjøres hjemme i din egen stue.

1. Stående setestrekk

Stå rett opp og plasser den ene foten oppå det andre kneet (tenk deg at du lager et 4-tall med beina), og senk hoftene bakover som om du skal sette deg på en stol. Hold posisjonen når du kjenner at det strekker, og bytt så til det andre beinet etterpå. Støtt deg gjerne inntil en stol hvis du trenger det!

https://youtu.be/SOTAi8Dn8Y0

 

2. Liggende setestrekk

Her gjør du det samme, men på gulvet. Kopier posisjonen på bildet og prøv å slappe av mens du strekker.

 

3. Hoftestrekk

Legg deg på ryggen på gulvet, og bøy høyre kne slik at det peker mot taket. Vri så kneet i motsatt retning (venstre) slik at det ligger over det andre beinet på siden. Fra en delvis sideliggende posisjon strekker du høyre arm ut, og vrir overkroppen forsiktig begge til skulderbladene ligger inntil gulvet igjen og du ser opp i taket (se video).

 

4. Skinkestrekk

Gjør denne øvelsen på en myk matte eller et teppe. Sett deg først ned på knærne og dytt det ene benet ut bak deg, samtidig som du lar overkroppen lene seg fremover. Jeg kan love at denne kjennes godt, så gjør den gjerne flere ganger  – så kjenner du det mindre og mindre for hver gang.

 

5. Vid strekk

Sett deg på gulvet og strekk ut beina til hver sin side så godt du kan. Len så overkroppen fremover og kjenn at det strekker godt. Holl posisjonen i 20-30 sekunder.

 

6. Beinløft

Denne er veldig enkel og grei: Still deg på alle fire på en matte eller et teppe, og dytt den ene hælen mot taket. Senk det igjen, og gjenta 5-10 ganger før du bytter bein.

7. Sittende strekk

Sitt litt oppreist på stolen, og legg den ene ankelen over det andre kneet. Len deg litt fremover for å kjenne at det strekker.

 

Disse øvelsene hjelper mot smertene om du gjør dem litt regelmessig, og har i hvert fall hjulpet meg masse! DEL gjerne disse tipsene med vennene dine på Facebook slik at de også kan prøve.