10 BORTGLEMTE lærdommer som kanskje kan lære dagens ungdommer litt folkeskikk:

715

Det er lettere sagt enn gjort å være en forelder. Man må som regel alltid sette seg selv i andre rekke, og være tilgjengelig dag og natt for barna våre.

Men det er mange i dag som reagerer på den tilsynelatende manglende folkeskikken og høfligheten til dagens unge. Flere ganger har jeg spurt meg selv: «Hva slags oppførsel er det de har kommet unna med i oppveksten?»

For det er nemlig de i dag som tilsynelatende ikke har klart å lære barna sine folkeskikk i det hele tatt… Nedenfor har vi samlet ti klassiske og viktige tips til barnas oppvekst, som kanskje ikke er like vanlige lenger:

 

1. Spørre om lov før man gjør noe

Dette burde være en selvfølge, men det er så mange som bare forventer at de kan gjøre akkurat som de vil, når de vil. Å spørre om lov er en handling som viser høflighet.

2. Spør hvordan et annet menneske har det

Å stille et så enkelt spørsmål som «Hvordan går det med deg?» kan virkelig bety mye for den som blir spurt. Et annet viktig punkt til dette er å virkelig lytte på det personen svarer. De som stiller spørsmålet i dag forventer å høre et «Bra, og med deg?» og er ikke så interessert. Men se litt ekstra etter – kanskje personen ikke har det så bra, og kanskje du kan gjøre det bedre ved å vise at du virkelig hører etter.

3. Rydde bort etter seg selv

Dette burde være en selvfølge, men det er det dessverre ikke. Det finnes alt for mange som tror at skitne tallerkener flyr bort av seg selv, så lær barna å rydde bort etter seg selv – hjemme og på besøk!

4. Respektere de eldre

Dette er et punkt som mange føler er bortglemt blant dagens unge. Lærere, foreldre, besteforeldre osv. får rett og slett ikke den respekten de fortjener i dag, og er noe som burde bli normalt igjen!

5. Bruk navnet til de man snakker med

«Du» er et ord som brukes hele tiden nå, istedenfor å bruke andre menneskers navn. Å kalle noen navnet sitt er en form for respekt og høflighet som har forsvunnet med årene. Måten ungdommer snakker på blir mer og mer uformell og litt «lat». Å nevne navnet til personen i en samtale viser at man er interessert og høflig.

6. Ikke kommenter på andre menneskers utseende

Ikke kommenter på andre menneskers utseende om du ikke har noe pent å si. Gjerne gi et høflig kompliment, men man skal ikke glemme at menneskers utseende er et sårt punkt for mange.

7. Hold døren oppe, selv for fremmede

Vi er så opptatte med oss selv om dagen, og glemmer gjerne helt å gjøre fine små gester for andre. Ja, de fleste klarer å åpne døren selv, men det er så utrolig hyggelig å se at noen ser at du kommer, og holder døren for deg! Denne handlingen viser omtanke og høflighet, og gjør hverdagen litt lysere for folk flest. Det skal så lite til!

8. Vis bordskikk

Ikke sitt med albuene på bordet, eller tygg med munnen åpen. I hvert fall ikke snakk med mat i munnen! Et annet problem nå om dagen er mobiler… Rundt middagsbordet burde man sitte å nyte maten og ha en fin samtale med familien – ikke sitte med nesen i mobilen!

9. Respekter andre menneskers privatliv

Ikke gå å snok i andres saker, eller prøv å finne ut av hemmelighetene deres uten at de vil at du skal vite om dem. Alle mennesker har rett til å selv bestemme hva de vil dele med andre og ikke, og dette bør respekteres!

10. Husk å vise takknemlighet

Dette er kanskje den viktigste regelen: Vis takknemlighet når noen gjør noe for deg!

Hva synes du om disse tipsene? Var ting virkelig bedre før, og har unge glemt folkeskikk i dag?

DEL gjerne dette med vennene dine på Facebook!