16. juli 2024

4 ting du ALDRI må gjøre om du blir bitt av flått!

For meg, er det bare én ting som kan ødelegge sommeren: Insekter. Spesielt flått gir meg frysninger, og jeg har flere ganger måttet plukke de små krekene ut av pelsen til hunden min.

Men disse små skapningene er ikke bare ekle – de kan også forårsake stor skade på både mennesker og dyr. Derfor er det utrolig viktig å oppdage dem tidlig, og fjerne dem på riktig måte.

Nedenfor skal vi fortelle deg hva du absolutt IKKE bør gjøre om du får en flått, og så gi deg noen tips om hvordan du kan bli fjerne dem på en sikker måte:

IKKE gjør dette:

1. Lakkere over den

Det er de som sier at man kan bruke neglelakk for å fjerne flåtten ved å lakkere neglelakken over flåtten og flått bittet. Dette fungerer ikke! Følg heller retningslinjene våre nedenfor.

2. Drukne den

Å drukne det lille krypet i alkohol er heller ingen god idé. Det tar for lang tid før den dør, og om flåtten som har bitt seg fast bærer på en sykdom øker risikoen for at du kan bli smittet.

3. Brenne den bort

Aldri fjern en flått ved å brenne den bort, slik noen sverger til. Dette kan medføre store skader for infeksjon og du risikerer i tillegg å brenne deg selv.

4. Vri den av

Før sa man at man skulle vri flåtten av huden, men dette har lenge vært kjent å være helt feil. Grunnen til dette er at hvis du vrir flåtten er det større risiko for at du klarer å rive av kroppen, men at hodet vil bli sittende igjen. Hodet er utrolig lite, og du skal være rimelig god om du klarer å få det av når kroppen er borte… Følg heller tipsene våre nedenfor!

 

DETTE skal du gjøre om du blir bitt av flått:

1. Bruk en spiss pinsett

Den beste måten å fjerne en flått på er ved å bruke en spiss pinsett. Dette vil gjøre det lettere å få et godt tak på krypet.

2. Ta tak i flåtten så nær huden som mulig

Flått biter seg fast i huden din med sine bittesmå huggtenner, derfor er det svært viktig å få tak i den så nær huden som mulig. IKKE klem på magen dens. Da kan giftig væske komme inn i såret ditt.

3. Dra den opp med en stødig hånd

Når du har fått et godt grep på den med pinsetten, skal du dra den forsiktig, men bestemt og stødig, rett opp – direkte fra huden. Ikke rykk eller vri på pinsetten, da dette vil kunne løsne kroppen fra hodet dens. Om du likevel er så uheldig at hodet sitter igjen, kan du bruke pinsetten til å plukke det bort.

4. Vask hendene

Vask alltid hendene godt etter å ha vær i nærheten av disse krypene. De sprer sykdommer, så vask hendene med godt med såpe!

5. Drep flåtten

Når du har fått flåtten av huden, kan du ikke bare la den gå: Vi tar ingen fanger! Drep insektet enten ved å skvise den i et godt stykke papir, brenn den, eller skyll den ned i do!

Hvis du mistenker at flåtten bærer på en sykdom kan du ta vare på den i en pose etter at du har drept den, så kan evt. en lege gjøre noen tester på den for å være sikker på om du er smittet eller ei.

6. Etterpå: Hold utkikk etter symptomer

Etter et flåttbitt kan du få feber, og da er det bare å ta kontakt med fastlegen din.

Vær også oppmerksom på om huden blir rød rundt såret etter en uke eller mer, og også om denne rødheten sprer seg utover. Om rødheten er større enn 5 cm i diameter bør du kontakte legen.

Hvis du opplever å få feber, hodepine, blir syk, føler deg ekstra trøtt, verker i muskler eller ledd, eller får lammelser i ansiktet skal du også kontakte en lege snarest.

Det er viktig at du renser såret med vann eller desinfiserende middel etter at flåtten er fjernet, og det er vanlig at såret kan være litt rød og hovent noen dager senere.

Trykk gjerne på DEL-knappen nedenfor slik at vennene din også kan få vite hvordan de skal bli kvitt flåttene som biter seg fast denne sommeren!