10 UTROLIGE fordeler med å ha kjæledyr:

192

Nå er det vel få ekte dyrevenner som trenger noen overbevisning om at det er bra å ha en firbeint bestevenn i hus, men her får du dem likevel – og du vil kanskje bli overrasket!

For alle som har dyr vet hvor behagelig det føles å ligge å kose og klappe på en firbeint bestevenn, og det gjør noe med humøret å føle seg elsket og satt pris på av et dyr som ikke forventer noe av deg tilbake.

Men det er slettes ikke alt…

1. Kjæledyr gjør deg mindre ensom

Ensomhet kan ha store negative virkninger, og er blant annet knyttet til sykdommer som Alzheimers. Heldigvis viser det seg at eldre voksne som eide kjæledyr hadde 36 prosent mindre sannsynlighet for å krysse av for at de følte seg ensomme enn de voksne som ikke hadde en firbeint venn. Det var særlig de som bodde alene som hadde stor fordel av å ha sosial omgang med kjæledyr, ifølge Aging & Mental Health.

 

2. Kjæledyr hjelper deg med å takle avvisning

Ved å tenke på kjæledyret ditt som en del av familien kan du lettere håndtere avvisning fra andre, viser en studie publisert i Anthozoös. Forsøket ba en gruppe frivillige om å tenke på en hendelse der de følte seg avvist, for å så navngi et bilde av en hund, katt eller leke, mens en annen gruppe skulle navngi mennesker. Da de ble spurt om følelsene sine etterpå, kunne forskerne se at de som navngav dyr hadde mindre negative følelser enn de som navngav mennesker. Forskerne kunne også se at de som behandlet dyr mer som mennesker (som når du snakker til kjæledyret ditt) oftere har egenskaper som empati og en utypisk tankegang som beskytter dem mot den typen negativitet som følger avvisning.

 

3. De beskytter deg mot stress

En mindre svensk studie fant ut at kvinner hadde lavere nivåer av stresshormonet kortisol 15 til 30 minutter etter å ha klappet en hund. Ved å ha din egen hund kan du få enda større effekter av dette, da de kvinnene som selv eide hunder hadde økte verdier av lykkehormonet oxyticin mellom 1 til 5 minutter senere og pulsen deres var lavere i opp til en time etterpå. Men de som ikke eide hund selv fikk ikke disse positive effektene!

 

4. De beskytter hjertet ditt

Det å eie en katt kan vise seg å være bra for hjertet ditt, viser en studie i Journal of Vascular and Interventional Neurology. Forskerne fant ut at de som sa de hadde eid en katt iløpet av livet hadde en lavere risiko for å dø av hjerteinfarkt gjennom det 20 år lange studiet som ble gjort, enn de som sa de aldri hadde eid en. Katter hjelper deg kanskje å roe ned når du er stresset, eller så har katteeiere noen andre egenskaper som plasserer dem i en lavere risikogruppe.

 

5. Kjæledyr holder hjernen din i form

Forskning publisert i Anthozoös kunne bekrefte at hjemmeværende voksne som eide katter eller hunder var flinkere til å konsentrere seg, huske detaljer og bruke tidligere opplevelser til å bestemme hva de skulle gjøre enn de som ikke eide kjæledyr.

 

6. De oppmuntrer deg til å være mer aktiv

Hunden din trenger selvfølgelig å gå turer, men det gjør faktisk du også! Hundeeiere bytter ikke bort vanlig trening for å gå tur heller, for Michigan State University fant ut at de som eide hunder trente omtrent en halvtime mer i uka enn de som ikke hadde hund.

 

7. De lindrer smerte

Det kan faktisk vise seg at å tilbringe tid med kjæledyret ditt kan redusere bruken din av smertestillende medisiner. En studie i Anthozoös fant ut at voksne som tilbrakte 5 til 15 minutter med en hund etter operasjoner brukte mindre smertestillende medisiner enn de som ikke hadde terapi med dyr.

 

8. Det er mindre sannsynlig at barna dine får allergier hvis du har kjæledyr

Babyer som vokser opp med dyr i hjemmet har mindre sannsynlighet for å få allergier senere i livet, ifølge et studie i Clinical & Experimental Allergy. Der fant de ut at 18-åringer som hadde hatt en katt eller hund i hus når de var under et år gamle hadde 50 prosent mindre sjanse for å være allergisk mot det dyret enn de som ikke hadde det. Her er tidlig eksponering er avgjørende, og det å adoptere en hund eller katt senere i livet vil ikke ha samme effekt.

 

9. De kan hjelpe barnet ditt passe bedre på blodsukkeret sitt

Barn og unge fra 9 til 19 år som hjelper til med å ta vare på kjæledyr er flinkere til å håndtere sin diabetes type 1 enn de som ikke har ansvar for et dyr, ifølge en studie i PLoS ONE. Barn som aktivt tok vare på kjæledyr (ikke bare koste med dem) var 2,5 ganger så flinke til å holde seg på et sunt blodsukkernivå enn de som ikke gjorde det. Barn som har ansvar for kjæledyr har større ansvarsfølelse og blir ofte mer vandt til gode rutiner.

 

10. De hjelper oss i kampen mot kreft

Det er ingen hemmelighet at hunder har en fenomenal luktesans, og det viser seg at den er mer enn god nok til å oppdage visse typer kreft. Ifølge en studie i British Medical Journal kan hunder sniffe ut tidlig tarmkreft med en svært høy nøyaktighetsgrad. En labrador trent for denne oppgaven fullførte 74 luktetester av ånde og avføringsprøver, og var identifiserte korrekt 33 av de 36 positive åndeprøvene og 37 av de 38 avføringsprøvene. Forskere indikerer også at hunder kan finne andre typer kreft, og det er tilfeller der de har oppdaget kreft i hud, lunger, bryst, blæren, og livmorhalsen.

 

Visste du om alle disse fordelene? Jeg hadde ingen anelse om nr. 2 og 9 i hvert fall! DEL gjerne denne artikkelen med vennene dine slik at de også kan lese det selv!