Her er grunnen til at du ALDRI bør kjøpe et levende juletre:

2305

Jul er for mange av oss den aller beste tiden av året. Hele familien samles, man spiser god mat, hører på julesanger, og forvandler hjemmene våre til magiske julehjem. Det er så koselig! Eller… helt til man blir invadert av ubudne gjester.

Og med det mener vi ikke svigerforeldre eller slitsomme onkler – nei, vi snakker om insekter. MANGE insekter.

Det er mange som har en tradisjon med å hogge juletreet selv her i landet, eller kjøper levende trær fra markeder før jul. Problemet er bare at ofte har det gjemt seg små insekter inni treet, som virkelig våkner til liv når de kommer inn i de varme stuene våre.

For selv om vi ofte tenker at insektene har dødd når det blir kaldt om vinteren, så ligger de faktisk ofte bare å hviler – gjerne på trær. Men når de kommer inn i varmen blir de plutselig aktive igjen, og før du vet ordet av det har du stua full av insekter.

Bladlus er insekter som fort kan dukke opp, eller edderkopper…grøss!

En amerikansk studie viser at det bor ca. 20 000 småkryp inni HVER GRAN, og det ble funnet 400 forskjellige typer insekter.

Disse er ikke farlige for oss, men det er jo ikke så gøy å ha i stua akkurat når man koser seg med pepperkaker og kakao sammen med familien.

Hvis du likevel bare MÅ ha et levende tre i stua (tradisjoner er fryktelig vanskelige å bryte – vi vet!) så anbefaler biologen og insektseksperten Charlotte Jonsson følgende: «Gi treet litt karantenetid før du tar det med inn. Sett det f.eks. i en garasje eller et annet oppbevaringssted som er litt varmt gjennom natten og la krypene våkne der. Senere rister du treet ordentlig før du tar det inn i stua – da skal flesteparten av dem ha falt av!»

Og når treet er inne bør du støvsuge under og rundt det jevnlig. På denne måten blir du kvitt både barnåler og siste rest av insekter!

 

SE videoen fra USA nedenfra, og DEL gjerne dette tipset med venner og familie på Facebook!