22. juni 2024

Foreldrene finner 17-åringen LIVLØS foran PC-en. Det som drepte ham ante de ikke at kunne skje!

Det er ingen hemmelighet at tenåringer elsker å sitte foran dataen. Sosiale medier, spill, lekser, Skype, nyheter – alt foregår foran skjermen, og ungdommer bruker gjerne timevis på dataen hver eneste dag. Men for denne 17-åringen gikk det fryktelig galt.

17 år gamle Rustam Abdulasalimov fra Russland likte å spille dataspill på fritiden sin, men han var en sporty gutt og levde et balansert liv. Men bare én måned før han skulle begynne på sitt siste år på videregående skader han beinet.

Legene ber ham om å ta det med ro i noen uker, og ikke belaste beinet. Dermed ble det til at han nå tilbrakte det meste av tiden sin på rommet sitt – på PC-en.

 

Foreldrene brydde seg ikke noe særlig med det, og siden det var hans siste sommerferie fra skolen lot de ham bruke tiden som han ville. Men 22 dager senere kom ikke sønnen ned for å spise frokost.

Foreldrene går for å hente ham, men det de finner gir dem mareritt den dag i dag: Rustam sitter bevisstløs foran PC-en. Han puster nesten ikke og trenger øyeblikkelig legehjelp. Pappaen ringer desperat etter en ambulanse, mens moren prøver å hjelpe gutten, men til ingen nytte. Ambulansepersonellet kommer og tar over, men det er for sent. 17-åringen dør i ambulansen på vei til sykehuset.

Det tar ikke lang tid før legene finner dødsårsaken: Tenåringen døde av en dyp venetrombose. Han hadde tilbrakt 22 dager sittende foran PC-en, og bare tatt korte pauser for å spise og sove. Han hadde heller ikke gjort øvelsene han skulle for det skadde beinet sitt, og også glemt å gå til en legetime. Resultatet ble at en blodpropp dannet seg i beinet hans og blodsirkulasjonen hans ble stående stille.

Foreldrene kunne ikke tro sine egne ører når de ble forklart hva som hadde skjedd, og ante ikke at dette kunne skje. Men Rustam er ikke det første tilfellet av dette: Bare for noen år siden skjedde nesten akkurat det samme med den amerikanske Chris Staniforth, som også døde foran dataskjermen av en blodpropp.

Dette burde virkelig vise viktigheten av å få ungdommer ut av huset og i aktivitet noen timer av dagen! Bevegelse er utrolig viktig, og når de sitter hele dagen på skolebenken, og så kommer hjem for å sitte foran skjermen for å gjøre lekser eller se på Netflix sier det seg selv at de ikke får beveget seg de anbefalte 10 000 skrittene hver dag.

SE videoen nedenfor (på Russisk) og DEL gjerne denne historien med vennene dine på Facebook for å advare andre om dette farlige problemet!