22. juni 2024

Med disse 5 enkle knepene vil vaskemaskinen din bli SKINNENDE ren!

Om tøyet fremdeles ikke lukter særlig friskt etter en runde i vaskemaskinen, så kan det hende at det er fordi selve vaskemaskinen må rengjøres.

Kalk, smuss og bakterier er ofte grunnen for at klærne lukter surt og vondt, men dette kan man lett bli kvitt med hjelp av disse enkle, naturlige triksene:

1. Maskindøren

Dette første knepet er kanskje også det mest åpenbare: Etter en vask er det ikke bare tøyet som er vått, men trommelen i maskinen også. Derfor er det alltid en god idé å la døren stå åpen. På den måten har mugg og bakterier mindre sjanse til å spre seg. Det samme gjelder for vaskemiddelskuffen, så gjerne la den stå åpen en stund også!

2. Vaskemaskinens gummibelg

Gummiringen rundt åpningen til vaskemaskinen er der for å samle opp små gjenstander, som kronestykker, knapper, strikker osv. Denne samler også på ting som skitt og lo, og er ofte svært fuktig. Om denne ringen da ikke blir vasket jevnlig, vil det garantert begynne å lukte fra vaskemaskinen, og da gjerne også fra klærne dine…

Det er alltid lurt å sjekke denne godt etter hver vask, og plukke ut det den har samlet opp. I tillegg anbefales det at du vasker den hver 6-8 uke. Dette kan lett gjøres med vanlig mildt rengjøringsmiddel og en klut der du vasker over hele dørområdet og gummiringen, og så tørker over det med en ren klut etterpå.

3. Vaskemiddelskuffen

Rester av vaskemiddel, tøymykner og fuktighet samles opp i vaskemiddelskuffen, og dette kan skape perfekte tilstander for mugg og bakterier.

Det beste trikset du kan gjøre for å unngå dette er å trekke skuffen helt ut og rengjøre og tørke det regelmessig. Dette kan du gjøre med helt naturlige ingredienser, som eddik og sitronsaft. Skrubb gjerne litt med en tannbørste for å komme skikkelig til. Du kan også vaske hele skuffen i oppvaskmaskinen, men vi anbefaler at du gjør dette på en relativt lav temperatur.

4. Fjern kalk fra trommelen

Også selve trommelen på vaskemaskinen kan du enkelt få skinnende ren og velduftende. Et stort problem er oppsamlingen av kalk. Om kalken ikke fjernes kan dette påvirke maskinens levetid, og den vil bruke mer energi på å vaske tøyet.

Den mest effektive løsningen på dette problemet, er også helt naturlig: Bare hell ca 7-8 ss sitronsaft i trommelen (uten klær!) og sett maskinen på 90°C. Gjør dette minst to ganger i året.

Om du ikke har sitroner i hus, kan du like fint bruke eddik. Et annet tips for å holde maskinen fin lenger er å bytte ut tøymykneren med eddik når du vasker klærne – dette fjerner vond lukt fra klærne og vasker selve maskinen på én og samme tid!

5. Lo

En av de vanligste grunnene til at vaskemaskinen plutselig stopper er at lofilteret er tett. Det beste er derfor å rense utav dette jevnlig.

Det varierer fra maskin til maskin akkurat hvor lofilteret er, men bare følg instruksjonene til din maskin. Tips: Hvis du ikke har manualen som følger med til maskinen kan du bare søke etter den på nettet – der finner du det meste! Skriv inn modellen på vaskemaskinen din, så ser du snart resultatene foran deg!

Om du passer på å gjøre disse tingene jevnlig vil du øyeblikkelig merke at tøyet ditt lukter friskt og deilig, og at maskinen bruker mindre strøm og krefter på å gjøre oppgaven sin! Og best av alt: Du har mest sannsynligvis alt du trenger hjemme allerede!

DEL gjerne disse tipsene med familie og venner på Facebook!