Tror du dette er vanlige marihøner? Se nærmere og oppdag den farlige SANNHETEN!

32668

Jeg hater det meste av insekter som kan krype, fly og gå, men det finnes et unntak: Marihøner.

Marihøner er jo så fine og rolige, og best av alt: De oppfyller ønsker! Jo flere sorte prikker de har på den røde ryggen sin, jo bedre – for det betyr at du får flere ønsker. Det var i hvert fall det moren min fortale meg da jeg var liten!

Men det finnes en annen art som ligner utrolig mye på marihøner, nemlig harlekinmarihøner. Og disse bør du passe deg for.

Harlekinmarihønene hører hjemme i Asia, men ble påvist i Norge i 2006 – og her er de ikke velkomne da de truer andre arter vi har her.

De kan være vanskelige å gjenkjenne på grunn av sine mange ulike fargekombinasjoner, men det som først og fremst skiller harlekinmarihøner fra vanlige marihøner er at de er større.

Men forskjellen i oppførselen deres er det som er mest skremmende. Harlekinmarihøner har en tendens til å bite mennesker, og det kan gjøre vondt. De av og til prøve å livnære seg av mennesker og dyr.

«De har for vane å smake på at de lander på,» sier entomologen Alex Wild, en ekspert på Texas University, til AWN.

Og hvem liker vel å bli bitt?

Men enda oftere kan disse begynne å spise på møbler og innredning, i tillegg til at de spruter ut en illeluktende væske som er svært vanskelig å vaske bort.

En ensom harlekinmarihøne er ikke stort å bekymre seg for, men det kan av og til flokke seg en hundretalls småkryp inn i et hus, og da blir det fort litt av et problem!

Det er spesielt mot høsten at store svermer kan finne veien inn i husene til folk. «Når den først får festet seg er det vanskelig å bli kvitt den, og arten har en svært aggressiv atferd,» forklarer biolog Lars-Åke Janzon til SVT, og fortsetter: «Man må allerede nå drepe hvert eneste individ av arten man ser.»

Men IKKE tramp dem i hjel, eller på noen måte knus dem – da slipper de ut en ekkel lukt og væske som er utrolig vanskelig å bli kvitt! Hent heller støvsugeren.

Slik kjenner du igjen harlekinmarihønene:

  • Se på nakken deres – der finner du vanligvis en karakteristisk M- eller W-tegning (spørs hvilken vei du ser den fra).
  • De har vanligvis 19 sorte prikker og en oransje eller rød grunnfarge. Eller så kan den ha to eller fire røde eller oransje prikker på en sort grunnfarge.
  • Den er større enn vanlige marihøner.

Hjelp oss med å dele denne informasjonen videre på Facebook, slik at alle lærer seg forskjellen på disse to artene!